Regrat je v ljudskem izročilu simbol za bogastvo in izpolnjevanje želja in je prva paša čebel spomladi.

V Galeriji Šivčeva hiša smo decembra gostili razstavo ilustracij Irene Kolar. Med drugimi je bila razstavljena tudi ilustracija regrata (na sliki spodaj).

Danes pa je Mihaela Pichler Radanov, avtorica knjige Babičina kozmetika, pripravila krajši prispevek o regratu in uporabna recepta za ta pomladanski čas.

Regrat ima bogato simboliko, zato ga pogosto najdemo v pravljicah in s tem tudi na ilustracijah.

V evropskem kulturnem prostoru je njegova simbolika enotna. Na območju od Anglije do Rusije so v ruralnem okolju nekoč dojenčkom ob rojstvu pod brado polagali rumene cvetove regrata. Brado so dobro stisnili in nekoliko počakali. Ker je koža nežna in se dojenček pod brado poti, je nastal zlat madež. Izrazitost barve zlatega madeža je kazala bogastvo, ki ga je čakalo v življenju. V revnejših krajih so cvetove regrata polagali v zibelko pod vzglavnik namesto zlatnikov – za srečo.

Še sama se spomnim, da smo v mladosti nabirali regratove lučke in z njih odpihovali dežničke. Nekaj smo si zaželeli in pihnili. Z eno sapo je bilo treba odpihniti vse dežničke, le tako smo si zagotovili, da se nam je želja uresničila.