Domov / Muzej talcev Begunje na Gorenjskem

Muzej talcev Begunje na Gorenjskem

Ohranjanje spomina na žrtve druge svetovne vojne

V mogočni graščini Katzenstein sredi Begunj na Gorenjskem so bili med nacistično okupacijo gestapovski zapori. V letih od 1941 do 1945 je šlo skoznje 11.477 zapornikov, večinoma pripadnikov gorenjskega odporniškega gibanja. V delu graščine, kjer so bile celice na smrt obsojenih, je danes urejen muzej, ki spominja in opominja na trpljenje, strah, negotovost in nečloveška mučenja v preiskovalnih postopkih med drugo svetovno vojno.

Muzej hrani in predstavlja pretresljive zapise jetnikov na stenah jetniških celic in okupatorjeve razglase o streljanju talcev. Dokumentarno gradivo in drugi predmeti prikazujejo življenje internirancev in izseljencev v zaporih in koncentracijskih taboriščih (večinoma Dachau in Mauthausen) in nacistična grozodejstva nad domačim prebivalstvom. Skrajna nacistična oblika zatiranja svobodoljubja je bilo streljanje talcev. Iz begunjskih zaporov je bilo usmrčenih 849 ljudi.

4. maja 1945 je Kokrški odred partizanske vojske zavzel begunjske zapore in osvobodil 632 jetnikov. Na ta dan še zdaj v Begunjah obeležujejo praznik, ki ga počastijo s spominsko svečanostjo.

Obmuzejska spominska obeležja

V graščinskem parku in v bližnji dolini Draga sta urejeni grobišči 667 talcev in partizanov. Obeležji sta bili urejeni po načrtih arhitekta Edvarda Ravnikarja. V parku so na ogled tudi umetniške skulpture akademskega kiparja Borisa Kalina Pripornik in Talec iz brona ter Talka iz kraškega marmorja.

Kot svojevrsten spomenik je predstavljen tudi nekdanji zvon iz župnijske cerkve, ki ga je leta 1923 ulila Kranjska industrijska družba.

Arhiv

Informacije za obiskovalce

Begunje na Gorenjskem 55
4275 Begunje na Gorenjskem

04 53 20 520 (najave skupin)

mro@mro.si

Vodnik:

Svetislav Kostov
(04 53 33 790, 04 53 20 520; mro@mro.si)

Odpiralni čas

Odprto po predhodni najavi na 04 53 20 520 ali mro@mro.si.

Odpiralni čas med prazniki

Dan v letu Odpiralni čas
1. november 10.00–18.00

Vstopnina

Obiskovalci Vstopnina (Muzej talcev)
Otroci 1,50 €
Odrasli 2,00 €
Družine 7,00 €
Prost vstop za predstavnike ranljivih skupin in njihove spremljevalce, člane Slovenskega muzejskega društva, ICOM-a, Društva restavratorjev Slovenije in novinarje.

Najave skupin

Za vodene oglede razstav je potrebna vnaprejšnja najava. Najave sprejemamo na e-naslov mro@mro.si ali na telefonsko številko 04 53 20 520. Vstopnina po ceniku. Za vodstvo je potrebno doplačilo.

Dostop

Muzej talcev se nahaja v severozahodnem delu graščine Katzenstein, kjer danes deluje Psihiatrična bolnišnica.

Dostopnost

V muzeju je omogočen dostop gibalno oviranim.

Virtualni ogled Muzeja talcev