Domov / Galerija Šivčeva hiša

Galerija Šivčeva hiša

Obiščite znamenito meščansko hišo, kjer se prepletata likovna umetnost in arhitektura

Galerija Šivčeva hiša je edinstven razstavni prostor in pravi kraj za vse ljubitelje umetnosti, saj na enem mestu združuje umetnost arhitekture, slikarstva in ilustracije.

Galerija Šivčeva hiša je dom dragocene zbirke ilustracij za otroke in mladino, ki so jih ustvarili slovenski ilustratorji in ilustratorke. Znamenite ilustracije, ob katerih obiskovalci podoživljajo pravljice iz svojega otroštva, so za vedno zaznamovale slovensko otroško in mladinsko literaturo. Z zbiranjem in razstavljanjem ilustracij je galerija začela že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in je edina ustanova na Slovenskem, ki se s to vrsto likovne umetnosti ukvarja sistematično in strokovno.

Galerija Šivčeva hiša je znana tudi po številnih odmevnih razstavah del drugih sodobnih (slovenskih in tujih) likovnih ustvarjalcev, ki vsako leto pomembno prispevajo k umetniški ponudbi Radovljice.

Šivčeva hiša, meščanska hiša iz druge polovice 16. stoletja, se uvršča med pomembne kulturne spomenike poznogotskega stavbarstva pri nas. S svojo bogato zunanjo in notranjo arhitekturno podobo je vredna obiska sama po sebi.

Čebelarski muzej v Radovljici je edini specializirani pooblaščeni državni muzej v Sloveniji. Njegov obisk je izjemna priložnost, da se celovito seznanite z bogato zgodovino čebelarjenja na Slovenskem.

Preberite več o zgodovini galerije
Arhiv

Izvirne ilustracije za otroško in mladinsko literaturo

Obsežna zbirka originalnih ilustracij je začela nastajati že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in danes šteje kar 185 del 53 slovenskih ilustratork in ilustratorjev. Na ogled so ilustracije in knjige Najdihojca, Zvezdica Zaspanka, Enci benci na kamenci, Pestrna, Kdo je napravil Vidku srajčico, Modrost kralja Salomona, Palčica in številne druge. Najstarejše v zbirki so ilustracije Maksima Sedeja iz leta 1947, ki so nastale za knjigo Detinstvo Maksima Gorkega.

Zbirka ilustracij

Likovna dela, pridobljena s sodelovanjem pri projektu Slovenija odprta za umetnost

S sodelovanjem pri projektu Slovenija odprta za umetnost, h kateremu je Galerija Šivčeva hiša pristopila leta 1998, pridobivamo likovna dela priznanih domačih in tujih umetnikov, izbranih in povabljenih na likovne delavnice na Sinji vrh nad Ajdovščino. Zbirka se hrani v depoju in ni na ogled v celoti, posamezna dela so občasno vključena v razstave z določeno tematiko.

Dela likovnih umetnikov iz Radovljice in okolice

Galerija Šivčeva hiša posveča pozornost tudi ustvarjalnosti umetnikov, ki živijo in delajo v Radovljici in njeni okolici. Zbirko manjšega obsega sestavljajo raznolika likovna dela akademskih in ljubiteljskih umetnikov, ki so bila galeriji večinoma podarjena. Zbirka je občasno in delno predstavljena na razstavah z naslovom Iz galerijskega depoja.

Znameniti predmeti Galerije Šivčeva hiša

Najbolj reprezentativna zbirka Galerije Šivčeva hiša je zbirka originalnih ilustracij za otroško in mladinsko literaturo, ki so jih ustvarili slovenski ilustratorji in ilustratorke. Med temi so izpostavljene ilustracije tako imenovanih pravljičark. To so avtorice, akademske slikarke starejše generacije, ki so se pretežno posvetile le slikanju in risanju za otroke in mladino in katerim stroka priznava odločilno vlogo pri gradnji moderne (sodobne) slovenske ilustracije.

Dogodki in novice Galerije Šivčeva hiša

Tibetanska deklica

Ilustracije iz galerije - Poznate Tibetansko deklico? Spoznate jo lahko v Brokatnih podobah in na naši ilustraciji.

Razstava Honey Talks

Razstava –  Ob praznovanju svetovnega dneva čebel na vrtu Galerije Šivčeve hiše v sodelovanju s Stripburgerjem predstavljamo razstavo stripov.

Pogled od zgoraj – spletna razstava

Galerija Šivčeva hiša –  Mednarodni likovni simpozij Slovenija odprta za umetnost, na katerem je sodelovalo 19 avtorjev.

Arhiv preteklih dogodkov in novic

Informacije za obiskovalce

Linhartov trg 22
4240 Radovljica

04 53 20 523 (recepcija)

04 53 20 523 (najave skupin)

mro@mro.si

Kustodinja: Barbara Boltar (04 62 00 263; barbara.boltar@mro.si)

Vodnica: Nadja Gartner Lenac (04 53 20 523; nadja.gartner.lenac@mro.si)

Virtualni ogled

Odpiralni čas

*Za ogled celotne tabele podrsaj desno.

Mesec Dan v tednu Odpiralni čas
Januar–junij, september–december, v času razstav Torek–sobota 10.00–12.00 in 16.00–18.00
Julij–avgust, v času razstav Torek–nedelja 10.00–12.00 in 17.00–19.00

Odpiralni čas med prazniki

Dan v letu Odpiralni čas
8. februar, 15. avgust 10.00–18.00
2. januar, 12. april, 27. april, 26. december 10.00–16.00
1. in 2. maj, 25. junij 10.00–13.00 in 16.00–19.00
31. oktober 10.00–12.00 in 16.00–18.00

Zaprto: 1. januar, 1. november, 25. december

Vstopnina

Obiskovalci Vstopnina (Galerija Šivčeva hiša)
Otroci 2,00 €
Odrasli 3,00 €
Družine 7,00 €

Prost vstop za predstavnike ranljivih skupin in njihove spremljevalce, člane Slovenskega muzejskega društva, ICOM-a, Društva restavratorjev Slovenije in novinarje.

Najave skupin

Za vodene oglede razstav je potrebna vnaprejšnja najava. Najave sprejemamo na e-naslov mro@mro.si ali na telefonsko številko 04 53 20 520. Vstopnina po ceniku. Za vodstvo je potrebno doplačilo.

Dostop

Galerija Šivčeva hiša se nahaja v starem delu mesta Radovljice. Blizu je javno parkirišče, kjer lahko parkirate.

Glavna avtobusna postaja je od Galerije Šivčeva hiša oddaljena približno 500 metrov, ravno toliko tudi železniška postaja. Radovljica je preko javnega prevoza dobro povezana z Ljubljano, Kranjem in Bledom.

Dostopnost

Dostop gibalno oviranim je omogočen samo v pritličju galerije.