Mateja: Dober dan, ali je tukaj bolanta?

Zdravnik: Tu je ambulanta, kaj pa bi rada?

Mateja: Medo je bolan, ali je tukaj bolanta?

Zdravnik: Ambulanta. Tvoj medo je bolan? Bova pogledala.

Mateja: Tovariš zdravnik, dajte mu infekcijo.

Zdravnik: Ho, ho, ho, deklica, bognedaj! Dali mu bomo injekcijo. Medo je iskal med in staknil infekcijo. Okužil se je z virusom.

Mateja: A sinusom?

Zdravnik: Ne, virusom.

Mateja: Ali bo še dolgo bolan?

Zdravnik: Nič več ne bo bolan. V ambulanti pozdravimo veliko bolezni.

Mateja: Zakaj pa v ambulanti, saj medo ni ambulan, saj je bolan.

Zdravnik: Ambulanta ni domača beseda. Gotovo ti zato povzroča preglavice. Ponoviva jo skupaj: ambulanta, ambulanta. Medo bo jutri spet zdrav. Naj se le pazi, da ne bo staknil nove infekcije.

 

Berta Golob: Igrarije, besedne čarovnije, Mladinska knjiga, Velika izobraževalna slikanica, Ljubljana, 1988.

Motivni svet narekujejo slikarju literarne predloge, vendar je povsem očitno, da Daniel Demšar največkrat s posebno pozornostjo, humorjem in izrednim likovnim znanjem upodablja predvsem živalski svet.  Brez dvoma so številne domislice, ki so jih polne njegove » prepesnitve« in »dopesnitve« besedil tista likovna kakovost, ki jo otroci najhitreje opazijo in sprejmejo. V knjigi Igrarije, besedne čarovnije, v kateri pisateljica Berta Golob z igro uči otroke jezikovnih pravil, je Daniel Demšar ustvaril duhovite in domiselne živalske zgodbe. Živobarvni živalski prizori »govorijo« predvsem s sliko; besedilo se kot drugotno pojavlja v oblačkih; in šele tako je učenje res lahko predvsem igra.

Daniel Demšar je bil rojen 8. maja 1954 v Mariboru. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici je razstavljal leta 1989.

Barbara Boltar, kustodinja Galerije Šivčeva hiša

Infekcije v glavi injekcija zdravi

akvarel, 28,5 x 41,5 cm, sign., dat.: Demšar 88

Prvi katalog/str. 25