Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine se bodo vrteli okoli hrane. Jedi, običaji, posoda in drugi pripomočki imajo na Slovenskem prav posebno in pomembno mesto. Hrana je vedno prisotna ob vseh pomembnejših dogodkih človekovega življenja, naj so to rojstva, poroke ali smrti. Starejše slovenske kuharske knjige nakazujejo, da smo že od nekdaj radi jedli dobro in raznoliko hrano, in tako je še zdaj.

V Muzejih radovljiške občine smo se ob tej temi posvetili predvsem medičarstvu, natančneje izdelavi dražgoških kruhkov. Naši dogodki so opisani v nadaljevanju, kaj pa se dogaja po celotni Sloveniji, si lahko preberete v brošuri letošnjih DEKD.

SLADEK KOT MED – LEP KOT SLIKA

  1. 9.–9. 10. 2021, dogodek na spletu, Čebelarski in Mestni muzej

Tako lepi, da jih je škoda pojesti, in hkrati tako dišeči, da se nam cedijo sline … Dražgoški kruhki, posebno pecivo, sladkano z medom, zahtevajo nekoliko spretnosti pri izdelavi. Izdelani so ročno, brez modelčkov, vsako najmanjšo podrobnost so ustvarili prsti izdelovalk Alenke Lotrič in Brede Tolar. Kako je videti postopek izdelave takšnega kruhka, si boste lahko ogledali v krajšem filmu, ki bo v času DEKD premierno predvajan na spletni strani in družbenih omrežjih Muzejev radovljiške občine ter del projekta Naša kuhna.

Sodelujoči: Fest Produkcija, Alenka Lotrič, Breda Tolar, Čebelarski in Mestni muzej

SPRETNI PRSTI USTVARIJO SLASTEN LECT

sobota, 25. 9., 10.00, projekcijska soba Čebelarskega muzeja v Radovljici, delavnica za otroke in odrasle

Včasih sladkarije otrokom niso bile samoumevne, redko so se lahko posladkali ob posebnih priložnostih. Sladka jed pa je lahko imela tudi poseben simbolni pomen, tako kot LECT – posebno sladko pecivo, zameseno z rženo moko in medom, lahko so mu dodane tudi razne začimbe. Oblikovan je kot ploščica v posebnih lesenih ali pločevinastih modelih ali pa je okrasje dodano prostoročno. Ti sladki kruhki so se izdelovali in poklanjali ob cerkvenih in osebnih praznikih, pogosto so bili dar fantov dekletom, katerim so bili naklonjeni, zato imajo naziv ljubezenskega ali svatbenega peciva. Na delavnici bosta mojstrici izdelave dražgoških kruhkov, Alenka Lotrič in Breda Tolar, udeležence vodili, da si bo vsak izdelal svoj kruhek.

Število mest je omejeno, obvezne so prijave na mro@mro.si.

PRESTAVLJENO NA DECEMBER!

ANTON TOMAŽ LINHART: potujoča razstava

DECEMBER Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled, Mestni muzej Radovljica

Razstava o znanem radovljiškem razsvetljencu, prvem slovenskem dramatiku, očetu slovenskega gledališča in znanstvenega zgodovinopisja, bo 1. oktobra na ogled postavljena v Knjižnici Blaža Kumerdeja na Bledu. Iz pisem Antona Tomaža Linharta lahko predvidevamo, da je rad pojedel in popil kaj okusnega, zato bodo na razstavi na listih zapisani tudi nekateri recepti za jedi 18. stoletja, ki jih bodo obiskovalci lahko vzeli ter jih preizkusili v domači kuhinji.

Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled, Ljubljanska 10, 4260 Bled

Sodelujoči: Knjižnica Antona Tomaža Linharta Radovljica, enota Bled, Mestni muzej Radovljica

Delite