Ob praznovanju svetovnega dneva čebel na vrtu Galerije Šivčeve hiše v sodelovanju s Stripburgerjem predstavljamo razstavo stripov Honey Talks.

Avtorji stripov so inspiracijo našli v slovenski ljudski umetnosti – poslikanih panjskih končnicah, ki so jih poiskali v Čebelarskem muzeju in Slovenskem etnografskem muzeju. Po izbranem motivu poslikane panjske končnice so ustvarili zanimive zgodbe s sodobno tematiko in lastnim umetniškim izrazom. Projekt je nastal leta 2006 in od takrat gostoval v številnih državah. Ob svetovnem dnevu čebel se ponovno vrača v Radovljico, tokrat v nekoliko drugačni podobi.

Sodelujoči umetniki: Marcel Ruijters (Nizozemska), Milorad Krstić (Madžarska), Jakob KlemenčičKoco (Slovenia), Anke Feuchtenberger (Nemčija), Vladan Nikolić (Srbija in Črna Gora), Matthias Lehmann (Francija), Rutu Modan (Izrael), Danijel Žeželj (Hrvaška/ZDA).

Kaj je to – Stripburger?

Leta 1992 je izšla prva številka te revije, ki je v začetku želela združevati strip, fotografijo, grafiko, film in glasbo. Že v naslednjih nekaj številkah pa je Stripburger postal čisto prava stripovska revija. Zaradi občasnega pomanjkanja domače produkcije, raziskovalnih tendenc urednikov in večne potopljenosti lokalnih stripovskih scen v globalne trende in novosti, je revija že od samega začetka nihala med domačimi avtorji in novitetami v svetovni produkciji, ter se poleg založniške dejavnosti lotila tudi organiziranja delavnic, razstav, predavanj in podobnih projektov. V reviji se je doslej zvrstilo stotine avtorjev iz praktično vseh dežel Evrope. Januarja 2001 je na Mednarodnem stripovskem festivalu Angoulemu Stripburger prejel nagrado Alph-Art v kategoriji najboljši fanzin. Posebno pozornost pa je Stripburger vzbudil s svojimi posebnimi izdajami, med njimi še najbolj Stripburekom – comics from the other Europe, antologiji vzhodnoevropskega stripa oz. stripa iz bivših socialističnih dežel, Honey Talks – zbirko stripov po motivih panjskih končnic in Workburgerjem, mednarodno antologijo različnih stripovskih pripovedi, ki se vrtijo okoli tematike sodobnega dela.