100 LET, POLNIH VSEGA DOBREGA
A ste za nekaj sladkega? Nekaj slastnega in dišečega, ki se kot žamet raztopi na jeziku? Nekaj, kar nam nariše nasmeh na obraz in nas napolni s pozitivno energijo? A ste za … čokolado?
Ampak za slovensko čokolado! Ste vedeli, da letos Gorenjka praznuje že 100-letnico, odkar je bila v Lescah ustanovljena tovarna čokolade – Tvornica čokolade Zavrtanik.
Posebnost Gorenjkine čokolade je v tem, da je recept za izdelavo skrivnost, ki jo poznajo samo njeni proizvajalci in ostaja na varnem za zidovi tovarne. Celoten postopek je izveden tam, tj. od same priprave čokoladne mase do končne okusne tablice. Izdelujejo več različnih vrst, od mlečne, temne, riževe ter takšne z različnimi okusi s številnimi dodatki.
Pri čokoladi nista pomembna samo njen okus ter vonj … V nas potrebo po dobrotah spodbudi privlačna zunanjost. In Gorenjka je v vseh svojih letih delovanja oblikovala raznovrstne ovitke ter embalaže, ki varujejo čokoladno vsebino. Nekateri motivi so nam precej dobro poznani in se jih mnogi še zdaj dobro spomnijo. Eden izmed njih je nedvomno podoba punčke z avbo, ki jo je narisal znani ilustrator Miki Muster, in še bi lahko naštevali.
Ob 100-letnici delovanja tovarne čokolade v Lescah Muzeji radovljiške občine v sodelovanju z Gorenjko pripravljamo nagradni natečaj za razrede osnovnih in srednjih šol. Vabimo vas, da oblikujete ovitek za jubilejno 100-gramsko čokolado, s katerim si lahko prislužite sladke nagrade.
Preostala navodila so v priloženih pravilih za sodelovanje na natečaju.
Natečaj traja od 21. 3. 2022 do 30. 4. 2022.
Pravila natečaja 100 let, polnih vsega dobrega
Da vam bo lažje, si lahko ogledate nekaj dozdajšnjih Gorenjkinih ovitkov.

















