Ivan Ivačič je bil prva slovenska kuharska zvezda. Več let je poučeval na Gostinskem šolskem centru v Ljubljani, pisal učbenike ter vodil številne tečaje in kuharske šole. Pripravil je tudi več izdaj svoje kuharske knjige, ki so še danes v pomoč marsikateri slovenski gospodinji. Kuhal je tudi za predsednika takratne Jugoslavije Josipa Broza-Tita in mnoge znane osebnosti. Ivačič je sodeloval pri razvijanju tehnologij za proizvodnjo živil v Drogi Portorož, Kolinski Ljubljana, pri nastajanju kocke Argo in majoneze Thomy, bil je idejni oče pleterske viljamovke – hruške v steklenici. Zadnja leta življenja je preživljal v Radovljici kjer je še živ spomin nanj.
Med najbolj znanimi recepti je gotovo njegova zdolska gobova juha, ki jo je poimenoval po svojem rojstnem kraju, recept pa objavil že v svoji prvi kuharski knjigi leta 1965.
Na spodnjem filmu si lahko pogledate, kako je juho skuhal kuharski mojster Uroš Štefelin.