V soboto, 4. 6., je po Radovljiški graščini zadišalo po čokoladi in praznovanju. Z odprtjem razstave 100 let, polnih vsega dobrega smo obeležili 100-letnico delovanja tovarne čokolade v Lescah, Gorenjke.

O pomenu tovarne Gorenjka je spregovorila Jerneja Strmšek Turk, vodja kategorije konditorstva Žito-Podravka, o razstavi je nekaj besed podala in obiskovalce po njej popeljala njena avtorica Katja Kreutz Praprotnik.

Razstava ob stoletnici Gorenjke je zasnovana tako, da obiskovalce najprej popelje skozi postopke pridelave čokolade – od kakavovega drevesa pa vse do končnih sladkih izdelkov. Tako spoznajo uspešen razvoj Tvornice čokolade Adolfa Zavrtanika vse do danes. Razstavni panoji so opremljeni s številnimi fotografijami razvoja tovarne in ovitki za izdelke. Hkrati smo v muzeju zbrali slogane, ki jih je tovarna Gorenjka uporabljala za reklamiranje svojih izdelkov in zanimivosti o čokoladi. RTV Slovenija je za to priložnost posodila nekaj svojega filmskega gradiva, povezanega s tovarno Gorenjka, obiskovalci pa si lahko ogledajo še likovna dela šolskih skupin, ki so za likovni natečaj »100 let, polnih vsega dobrega« oblikovali ovitke za 100-gramsko mlečno čokolado. Na razstavi so predstavljeni tudi izbrani predmeti, ki so jih na podlagi  poziva javnosti muzeju podarili posamezniki in tudi sama Gorenjka.

Z veseljem smo na dogodku pozdravili gospo Biserko Mertelj, vnukinjo ustanovitelja Tvornice čokolade Adolf Zavrtanik, ki je z nami delila nekaj prijetnih spominov na svojega deda, ter rodbino Zavrtanik – Cesarjeve iz Solkana.

Gorenjka osrečuje vse naokoli in ob današnjem odprtju je Žito Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) doniralo čokolade Gorenjka in s tem osrečilo mnoge mlade obraze. ZPMS bo donacijo Gorenjkinih čokolad, težko kar 100 kg, razdelila med svoje članice po Gorenjski, sladkega prigrizka pa se bodo razveselili tudi udeleženci zaključne prireditve programa Mladi raziskovalci zgodovine.

Hkrati pa so podelili tudi nagrade zmagovalcem likovnega natečaja za najboljše predloge za ovitek za 100-gramsko čokolado.

Prireditev sta z glasbo popestrila Nataša Artiček in Klemen Smolej, prireditev je povezoval Peter Kolman.

Mlajši obiskovalci so se zabavali še na brezplačni delavnici, kjer so z muzejsko pedagoginjo izdelovali čokoladne kolaže s pravimi sestavinami za čokolado.

Fotografije: Gorenjka in arhiv MRO

Delite