Zimski čas je prav prijetno preživljati v topli kuhinji in ob okusnih dobrotah. Pripravili smo vam prav posebno ustvarjalnico, s katero boste spoznali medeno sladko tradicijo in izdelali slaščico, ki so jo včasih poklanjali ob praznikih in je primerna tudi kot novoletno darilo.

V Čebelarskem muzeju je ob čebeljih pridelkih poseben del razstave namenjen lectarstvu. Lect je sladko pecivo, zamešeno z rženo moko in medom, lahko so mu dodane tudi razne začimbe. Oblikovan je kot ploščica v posebnih lesenih ali pločevinastih modelih ali pa je okrasje dodano prostoročno. V poznem srednjem veku je bil poznan predvsem med elito, v 19. stoletju je lect postal predvsem na Gorenjskem (na škofjeloškem območju) izdelek domače obrti. Prodajali so jih na sejmih.

V bidermajerskem času so jih krasili z barvanim sladkorjem, škrobom in želatino. Lahko so dodali še ogledalce ali napis v verzih. Takšna barvana lectova srca so v današnjem času zelo zanimiva za turiste, v Radovljici si v gostilni Lectar gostje in drugi obiskovalci lahko celo ogledajo poslikavo teh simpatičnih spominkov.

Mi se bomo danes posvetili drugima dvema vrstama lecta, in sicer loškim in dražgoškim kruhkom. Loške kruhke so v 18. stoletju začele izdelovati loške redovnice (klarise), pozneje so se razširili med preostalo prebivalstvo. Izdelovale so jih za prodajo, zato so se imenovali tudi nunski kruhki. Testo je bilo iz ržene moke, medu, vode in začimb, odtisnjeno v posebnih modelih z različnimi motivi. Dražgoški kruhki so se od loških ločili po tem, da so bili ročno okrašeni, brez uporabe modelčkov.

Ti sladki kruhki so se izdelovali in poklanjali ob cerkvenih in osebnih praznikih, pogosto so bili dar fantov dekletom, katerim so bili naklonjeni, zato imajo naziv ljubezenskega ali svatbenega peciva.

Zaradi svojih sestavin je njihov rok trajanja zelo dolg, poleg tega so zdrav prigrizek.

Zakaj za praznike svojim dragim ne bi podarili lecta?

Izdelava je zabavna še posebej za mlajše, saj testo čudovito diši, hkrati bodo zaposlili še svoje ročice in veselo ustvarjali.

Spodnje sestavine zadostujejo za dva velika pekača kruhkov.

Osnovno testo

  • 500 g medu (cvetlični, gozdni, smrekov ali akacijev)

  • 800 g ržene moke

  • 7 g jelenove soli (nadomestimo s sodo bikarbono ali pecilnim praškom)

  • 0,25–0,3 dl vode

  • 1 čž mletega cimeta

  • 1 čž mletih klinčkov

Testo za okraševanje

  • 200 g medu (cvetlični, gozdni, smrekov ali akacijev)

  • 300 g pšenične ali pirine moke

  • 3 g jelenove soli (nadomestimo s sodo bikarbono ali pecilnim praškom)

  • 0,15–0,2 dl vode

  • ½ čž mletega cimeta

  • ½ čž mletih klinčkov

Med segrejemo, da postane tekoč, vanj vmešamo začimbe in sodo bikarbono (jelenovo sol prej raztopimo v vodi). S sodo bikarbono bodo naši kruhki postali nekoliko rahlejši in bolj napihnjeni, če želite trše z izrazitejšimi vzorci, uporabite jelenovo sol ali zmanjšajte količino sode bikarbone. Dodamo še vodo in dobro premešamo.

Postopoma dodajamo moko in zamesimo testo, ki je zelo gosto, ampak svilnato mehko ter nelepljivo (po potrebi dodamo še vodo ali moko, da dobimo pravo teksturo). Testo mesimo zelo dolgo, vsaj 15–20 minut. Postopek izdelave testa za okraske je povsem enak temu.

Testa naj počivata vsaj pol ure. Nato se začne zabava. Mi smo najprej izdelali nekaj loških kruhkov z ročno rezbarjenim lesenim modelom, ki ga je izdelala Petra Plestenjak, rezbarka iz loškega centra rokodelcev.

Modelček pomokamo in vanj odtisnemo kepico testa iz ržene moke. Kruhek previdno izluščimo in ga položimo na pekovski papir na pekač, pred peko ga obvezno namažemo z vodo, da ne bo razpokal.

Za dražgoške kruhke smo testo razvaljali približno 5 mm debelo – mhm, tudi spiderman je navdušen nad lectom 🙂 . Uporabili smo zobotrebce, paličice za ražnjiče, vilice, nožičke, skledice, da smo testo izrezali in okrasili. Z zobotrebci smo zarisali osnovno obliko, ki smo jo izrezali z jedilnim nožem ali kolescem za rezanje testa. Robove smo ročno zgladili.

Iz testa za okraševanje smo izdelali različne motive, tradicionalni so npr.: različno cvetje (nagelj, planika), ptice, klasje …, ki smo jih nato pritrdili na osnovo. Najlepše se pritrdi, če osnovo navlažimo z vodo.

Za izdelavo okraskov iz testa izdelamo tanjši svaljek, ki ga narežemo na enako dolge delčke. te delčke oblikujemo v kroglice ali solzice – to bodo cvetni listi ali zrnja na klasu. Za cvet naglja izrežemo trikotnik in v eno izmed njegovih krajših stranic zarežemo resice. Robove okrasimo z odtiskovanjem vilic ali ščipalk za perilo.

Iz testa za okraševanje smo izdelali različne motive, tradicionalni so npr.: različno cvetje (nagelj, planika), ptice, klasje …, ki smo jih nato pritrdili na osnovo. Najlepše se pritrdi, če osnovo navlažimo z vodo.

Za izdelavo okraskov iz testa izdelamo tanjši svaljek, ki ga narežemo na enako dolge delčke. te delčke oblikujemo v kroglice ali solzice – to bodo cvetni listi ali zrnja na klasu. Za cvet naglja izrežemo trikotnik in v eno izmed njegovih krajših stranic zarežemo resice. Robove okrasimo z odtiskovanjem vilic ali ščipalk za perilo.

Končan kruhek položimo na pekovski papir na pekaču. Pred peko kruhke navlažimo z vodo.

Pečemo jih pri 165 °C od 10 so 15 minut. Še tople premažemo z mešanico medu in vode (1 jž medu, raztopljena v 1 dl vode).

Lepo darilo in okusen zdrav prigrizek. Mmm … in kako diši!

Delite to muzejsko ustvarjalnico