Samo v domačih gospodinjstvih vsakodnevno nastane precejšen kupček odpadkov, od papirnatih, plastičnih, kovinskih embalaž, do ostankov hrane. Te vsako leto zavržemo precejšnje količine. V letu 2018 naj bi vsak posamezni Slovenec zavrgel kar 68 kilogramov hrane (v letu 2017 64 kilogramov), kar skupaj nanese skoraj 139900 ton zavržene hrane. Večina odpadkov tako nastane v domačih gospodinjstvih, kar 52 %, tretjina je nastane v gostinstvu, šolah, vrtcih, bolnišnicah in domovih za ostarele, desetina v prodajalnah z živili (pretečeni roki uporabe, poškodovana hrana pri transportu) ter desetina pri proizvodnji.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Foto: Antoine GIRET, Unsplash

Kam gre odpadna hrana in kam preostali odpadki?

Večino odpadne hrane v bioplinarnah predelajo v bioplin, nekaj je gre v kompostarno, kjer izdelajo kompost, preostanek obdelajo z drugimi postopki (sežig, biološka obdelava).

Preostale odpadke prav tako najprej odpeljejo na zbirališča, kjer jih ločijo, glede na to iz česa so narejeni, nato pa odpeljejo v reciklažne centre in nato iz starih izdelajo nove izdelke (to imenujemo reciklaža).

Foto: Paweł Czerwiński, Unsplash

Marsikaj lahko naredimo sami, da zmanjšamo količino odpadkov, in danes se bomo naučili, kako izdelamo trajnostni pripomoček, ki nam bo pomagal pri shranjevanju hrane. Naredili bomo krpo, prepojeno s čebeljim voskom, za shranjevanje živil.

Zakaj čebelji vosek?

Čebelji vosek je vosek živalskega izvora – čebele ga izločajo skozi voskovne žleze in z njim gradijo satje. Po njem z veseljem posegamo tudi ljudje. V preteklosti je imel visoko vrednost, saj so si s svečami iz čebeljega voska razsvetljevali noči, ko še ni bilo elektrike. Zaradi antibakterijskih lastnosti je pogosta sestavina v kozmetičnih izdelkih (kreme za roke in obraz, vazelini, mila), kožno zaščiti in naredi bolj elastično ter mehko. Voščenke iz čebeljega voska so vodoodporne in obstojnejše.

In pri naši delavnici ga bomo uporabili za izdelavo trajnostnih krp za hrambo hrane.

Pripomočki

  • 30 g čistega čebeljega voska

  • 1 JŽ olja jojobe (ni obvezno)

  • kovinski lonček in žlička

  • čopič (silikonski ali navaden s ščetinami)

  • stare bombažne krpe

  • škarje, pisalo

  • ravnilo, krožnik, skledico

  • papir za peko

Najprej pripravimo bombažne krpe. Izrežemo jih lahko iz starih oblačil, kuhinjskih krp, obvezno morajo biti oprane. Krpe so lahko različnih oblik, mi smo pripravili eno pravokotno ter eno okroglo. Za pravokotno si pomagamo z ravnilom, za okroglo pa s krožnikom, pokrovko … Krpo položimo na papir za peko.

Na nizkem ognju raztopimo zrna čistega čebeljega voska. Lahko mu dodamo žlico jojobinega olja, da bo blago mehkejše, ni pa obvezno, še posebej, če imamo bolj tanko blago. Za dva krpi (pravokotna 20 x 30 cm in okrogla s premerom 20 cm) potrebujemo približno 30 g čebeljega voska.

POZOR: vedno uporabljamo le čist čebelji vosek, ne sintetičnega (ki ima lahko dodana barvila ali dišave).

S čopičem nanesemo stopljen čebelji vosek na blago. Delamo hitro, saj se vosek hitro strjuje. Poskušamo prekriti celotno površino, vosek po potrebi vmes še dodatno stopimo.

Če imamo čebelji vosek v kosu, ga s strgalom drobno nastrgamo ter delce enakomerno razporedimo po bombažni krpi.

Papir za peko s krpo položimo na pekač in v pečico, segreto na 60 °C. Po petih minutah preverimo, ali je stopljeni vosek prekril celotno blago. Krpa ima v tem primeru moker videz. Če opazimo suhe predele, s čopičem razporedimo stopljeni vosek. V pečici segrevamo še 2 minuti.

NAMIG: Za topljenje lahko uporabimo tudi likalnik, krpa mora biti pri likanju med dvema plastema papirja za peko, likalnik pa mora imeti izklopljeno funkcijo parnega likanja.

Pekač vzamemo iz pečice. Previdno, da se ne opečemo, primemo robova krpe ter jo takoj ločimo od papirja za peko (sicer bo del strjenega voska ostal na papirju). Nekaj časa podržimo v zraku ali obesimo na stojalo, vosek se bo hitro strdil in naša krpa je pripravljena, da vanjo zavijemo živilo, za katerega bi sicer uporabili aluminijasto folijo.

Uporabimo jo lahko za shranjevanje sira, zelenjave, sendvičev, peciva, pokrivanje posod … Ko jo bomo z rokami oblikovali, se bo nekoliko omehčala ter uklonila obliki živila ali posode.

POZOR: Po vsaki uporabi krpo temeljito operemo pod hladno ali mlačno vodo ter osušimo.

Prijetno ustvarjanje 🙂 

Delite to muzejsko ustvarjalnico