Domov / Izobraževanje / Po Kropi

Po Kropi

Spoznavanje preteklosti kraja, kovaštva, železarstva, žebljarstva, arhitekturne značilnosti stavb in pomena ohranjanja kulturne dediščine.

Legenda pravi, da je Kropa nastala, ko je star petelin pod Ljubeljem znesel jajce, iz katerega se je izvalil zmaj. S svojim podorom skal je ustvaril mesto Tržič.

Ljudska pripovedka dalje pripoveduje, da se je nekaj prebivalcev trga pod Ljubeljem izselilo v Borovlje, nekaj pa v Tržič, Kropo in Železnike.

Kropa skriva veliko ognjenih skrivnosti, povezanih z železovo rudo in kovanjem. Je naselje z večstoletno fužinarsko in kovaško tradicijo.

Po urbanističnih posebnostih ter po tehniških, kulturnih in zgodovinskih spomenikih spada med najpomembnejše slovenske zgodovinske kraje, kot taka je bila leta 1952 kot prvi kraj v Sloveniji razglašena za kulturni spomenik.

Sprehod po Kropi je posebno doživetje, skoraj na vsaki hiši se najde kakšen kovan izdelek ali podrobnost. Nedaleč od trga je ob cesti ohranjen eden redkih še delujočih vigenjcev v Evropi vigenjc Vice. Pobočje na vzhodni strani je poleti poraščeno s čudovitimi modrimi hortenzijami, na vsaki strani doline pa kraljujeta cerkvi, na desnem bregu cerkev Matere božje ali Kapel’ca, na levem pa cerkev sv. Lenarta.

  • Programi za odrasle
TRAJANJE: 45 minut
KJE SE DOBIMO?
Kovaški muzej Kropa
VELIKOST SKUPINE: 10–25
CENA: 3,00 €
REZERVACIJE 
  • mro@mro.si
  • 04 53 20 526, 04 53 20 520 (od ponedeljka do petka od 8.00 do 14.00)
  • Potrebna je predhodna najava vsaj sedem dni pred izvedbo programov.