Prijazno vabljeni na predstavitev knjige
ČMRLJI V SLOVENIJI.
ZNAČILNOSTI, RAZŠIRJENOST, VRSTE, VIRUSI, OPRAŠEVANJE
bo v sredo, 15. 11. ob 11. uri v Čebelarskem muzeju
(Linhartov trg 1, Radovljica). Knjigo bodo predstavili avtorji: dr. Janez Grad,
dr. Anton Gradišek, Tomaž Oštir, dr. Ivan Toplak, dr. Petra Bole.
Veseli bomo vašega obiska!

………………………………………………………………………………………………………..

Življenjske razmere živih bitij v naravi, tudi čmrljev, se slabšajo. Njihov obstoj je ogrožen,
s tem pa tudi obstoj nekaterih cvetnic, ki jih čmrlji oprašujejo, predvsem na območjih, kjer
je malo medonosnih čebel. Čmrlji so tudi okras narave, naša naloga pa je, da jih očuvamo.
Seznanjanje družbe s problemom in načinom njegovega reševanja je zato zelo pomembno.
Vsebina knjige predstavlja slovenski javnosti problematiko čmrljev, ki do sedaj še ni bila
dovolj posredovana. Je tretja knjiga, napisana v slovenščini, ki je namenjena njihovemu opisu
in je dopolnitev prvih dveh, ki sta izšli pri Čebelarski zvezi Slovenije oziroma Celjski Mohorjevi
družbi. Tretja je izšla pri Muzejih radovljiške občine, Čebelarskem muzeju. Vsebina knjige bo
bralcu lahko razumljiva in ga bo usmerila v naravo, ki ga obdaja in brez katere človeštvo, tudi
on(a), ne more živeti.

Ohranimo čmrlje – knjigi na pot

Čeprav so čmrlji po številu majhna vrsta žuželk, imajo zelo pomemben vpliv na naše življenje in ekosistem. V Sloveniji, kjer nas obdaja čudovita narava z raznovrstno floro in favno, so čmrlji eni izmed ključnih igralcev v tej harmonični simfoniji življenja. Vendar pa se soočajo z mnogimi težavami, ki ogrožajo njihov obstoj.

V Sloveniji je znanih več vrst čmrljev. Njihovo natančno število se spreminja, odvisno od raziskav in novih ugotovitev, saj se poznavanje vrst in njihova taksonomija še vedno razvijata in nadgrajujeta. Pomembno je, da se ohranja raznolikost čmrljev in njihovih habitatov, saj so vsi pomembni za opraševanje rastlin in ekosistemsko ravnovesje.

Čmrlji niso zgolj brenčeči insekti, ki v toplih dneh letajo naokoli. So vitalni opraševalci, ki imajo ključno vlogo pri ohranjanju naših ekosistemov in kmetijskih pridelkov. Brez njihovega prizadevnega opraševanja bi mnoge rastline, med drugimi tudi sadno drevje, zelenjava in nekatere rastline, težko uspevale ali pa bi celo izginile. Pomislite na čudovit sadovnjak v spomladanskem razcvetu, na sočno zelenjavo z naših vrtov in na dišeče cvetlice, ki krasijo naše domove. Vse to je tudi rezultat trdega dela čmrljev, ki so pravi mojstri opraševanja.

Vsaka vrsta čmrlja ima posebne prednosti pri opraševanju, so torej prilagojeni za opraševanje določenih rastlin. Ta specializacija omogoča učinkovito opraševanje rastlin, saj čmrlji prenašajo cvetni prah od cvetlice do cvetlice, kar omogoča razvoj plodov in semen. Brez čmrljev bi bilo opraševanje veliko
manj učinkovito, manjši bi bil pridelek, za kmetovalce bi se povečali stroški pridelave, to pa bi na koncu občutili tudi potrošniki.

Poleg tega, da so čmrlji izjemno učinkoviti pri opraševanju, se od drugih opraševalnih žuželk, na primer medonosnih čebel, razlikujejo tudi po tem, da so boljši opraševalci v slabih vremenskih razmerah, saj so aktivni tudi pri nižjih temperaturah. To pomeni, da so ključnega pomena za ohranjanje stabilnosti pridelave hrane, še posebej v časih, ko se podnebje spreminja, vreme pa postaja vse bolj nepredvidljivo.

Čmrlji se soočajo z več izzivi, ki ogrožajo njihovo preživetje. Bolezni, ki jih prenašajo čebelje vrste, se hitro širijo in med čmrlji povzročajo velike izgube, pomanjkanje primernih pašnih površin in spremembe v okolju pa zmanjšujejo dostopnost hrane. Čmrlji so tudi občutljivi na podnebne spremembe, ki vplivajo na razpoložljivost hrane in povzročajo spremembe v njihovem življenjskem okolju.

Ogroženost čmrljev izvira iz kombinacije dejavnikov, kot so podnebne spremembe, uporaba pesticidov, izguba habitata in konkurenca s tujimi vrstami. Vse to postavlja čmrlje v neugoden položaj, v najslabšem primeru lahko vodi do njihovega izginotja. Če se bo število čmrljev zmanjševalo tako hitro, kot se to dogaja zdaj, bodo nastale nepopravljive posledice za našo ekonomijo in ekosistem – za vse nas.

Ohranjanje čmrljev je naloga, ki se je ne smemo lotiti le zaradi njih in ni le v njihovo korist, temveč zaradi celotnega ekosistema, in tudi za nas, saj je vse to neposredno povezano z našim preživetjem. Obstaja več načinov, kako lahko prispevamo k njihovemu ohranjanju: med drugim z varovanjem naravnih habitatov in zagotavljanjem primernih pašnih površin zanje, z manjšo uporabo škodljivih pesticidov v kmetijstvu, z izogibanjem odstranjevanju divjih grmov in travnikov, z načrtovanjem naših vrtov tako, da bodo na njih rastle tudi cvetlice, ki privabljajo čmrlje, in rastline, ki so koristne za njihovo prehrano. Podpiranje lokalnih čebelarjev in njihove prizadevnosti za ohranitev čmrljev je pomembno za našo prehransko varnost, pa tudi podpiranje trajnostnega kmetovanja, sistematično opazovanje čmrljev in ozaveščanje o pomenu čmrljev ter njihovem ogroženem položaju.

Prav slednje je bil tudi razlog, da smo se odzvali predlogu dr. Janeza Grada, da v Čebelarskem muzeju skupaj pripravimo to publikacijo. Čmrlji nas opominjajo, da smo med seboj vsi povezani in odvisni od narave, vsi smo del tega čudovitega planeta. Skupaj lahko naredimo veliko, da ga ohranimo za prihodnje generacije. Vsak vaš korak v smeri ohranjanja čmrljev je korak k bolj zdravemu in trajnostnemu svetu. Zato si dovolimo, da nas navdihujejo čmrlji in zanje skrbimo z ljubeznijo in spoštovanjem, ki si ga zaslužijo.

Zahvaljujem se vsem avtorjem za njihove zanimive prispevke, še posebej pa dr. Janezu Gradu za pobudo in uredniško delo. Hvala za vašo predanost in prizadevanje pri ohranjanju teh dragocenih bitij. Ohranimo čmrlje, da ohranimo naš svet v ravnovesju in zagotovimo obilno prihodnost za vse nas. S skupnimi prizadevanji lahko vsakdo prispeva k ohranjanju čmrljev in njihovega pomembnega vpliva na našo prihodnost. Skupaj lahko naredimo več!

Dr. Petra Bole,
direktorica Muzejev radovljiške občine

Cena knjige je 29,00 EUR

Knjigo se lahko kupi z naročilom na mro@mro.si, in v nekaterih knjigarnah po Sloveniji