Ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine smo se ob temi Dober tek posvečali predvsem medenim dobrotam in starim obrtem.
Včasih sladkarije otrokom niso bile samoumevne, redko so se lahko posladkali ob posebnih priložnostih. Sladka jed pa je včasih imela tudi poseben simbolni pomen, tako kot LECT – posebno sladko pecivo, zameseno z rženo moko in medom, lahko so mu dodane tudi razne začimbe. Oblikovan je kot ploščica v posebnih lesenih ali pločevinastih modelih ali pa je okrasje dodano prostoročno. Ti sladki kruhki so se izdelovali in poklanjali ob cerkvenih in osebnih praznikih, pogosto so bili dar fantov dekletom, katerim so bili naklonjeni, zato imajo naziv ljubezenskega ali svatbenega peciva.
Dražgoški kruhki, posebno pecivo, sladkano z medom, zahtevajo nekoliko spretnosti pri izdelavi. Izdelani so ročno, brez modelčkov, vsako najmanjšo podrobnost so ustvarili prsti izdelovalk Alenke Lotrič in Brede Tolar. Kako je videti postopek izdelave takšnega kruhka, si lahko pogledate v spodnjem filmu.
Alenka Lotrič in Breda Tolar sta v Čebelarskem muzeju izvedli delavnico izdelave dražgoških kruhkov. Vsak udeleženec je dobil svoj košček medenega testa, ki ga je pod navodili izvajalk oblikoval v srček ter ga poljubno okrasil.
Kako nam je uspevalo, presodite sami. Fotografije so namreč zelo povedne 🙂