V petek, 4. junija 2021, smo v Hotelu Korotan na Dunaju odprli Dermotovo spominsko sobo. V projektu smo sodelovali Muzeji radovljiške občine, KD Kultura-Natura Slovenija iz Krope, Slovenski dom/Hotel Korotan iz Dunaja in arhitekt Jaro Ješe iz Radovljice. Soba je urejena tako, da obiskovalcu približa Kropo, tako s sliko kot tudi s posameznimi motivi na blazinah in pregrinjalu ter z ročno kovanimi nočnimi lučkami. S fotografijami treh bratov Dermota smo opozorili ne samo na Antona, ampak tudi na Leopolda in Gašperja Dermoto.

Anton Dermota (1910-1989) je bil eden najpomembnejših evropskih liričnih tenorjev v obdobju po 2. svetovni vojni. Bil je član dunajske Državne opere, redni gost salzburškega festivala, pod vodstvom slavnih dirigentov je nastopal v najuglednejših opernih hišah po svetu od Pariza do Londona, milanske Scale, Teatra Colon v Buenos Airesu pa vse tja do Avstralije. Udeleževal se je mednarodnih festivalov, nastopal je na številnih koncertih in recitalih, tako v Avstriji, kot drugje v tujini, pogosto tudi v Sloveniji. Znan je bil kot nedosegljivi interpret tenorskih vlog v Mozartovih operah. Veliko njegovih vlog je bilo posnetih in jih lahko poslušamo še zdaj. Za svoje umetniško delo je prejel številna odlikovanja, za vedno pa ostaja zapisan kot častni član dunajske Državne opere.

Anton Dermota v vlogi Dona Juana. Arhiv Kovaškega muzeja.

Leopold Dermota (1912–1992) z umetniškim imenom Leo Cordes je pel v avstrijskih opernih hišah, v deželnem gledališču v Salzburgu, Innsbrucku, v dunajski Volksoperi, nemških in švicarskih gledališčih, po upokojitvi pa se je vrnil v rodno Kropo, kjer je bil upravnik Kovaškega muzeja.

Leopold Dermota. Arhiv Kovaškega muzeja.

Gašper Dermota (1917–1969) je bil najmlajši od bratov Dermota, ki se je posvetil pevskemu poklicu. Bil je solist v ljubljanski operi in član Slovenskega okteta. V sobi si obiskovalec lahko na radiu predvaja njihove posnetke.

Gašper Dermota v vlogi Julija Cezarja. Arhiv Kovaškega muzeja.

Če si želite prespati v Dermotovi spominski sobi, lahko najdete več informacij  na spletni strani Hotela Korotan.

Vabimo vas tudi v sobo Antona Janše, ki jo je pred nekaj leti pomagal opremiti naš Čebelarski muzej.

Prispevek je pripravila Katja Praprotnik, kustosinja Mestnega muzeja

Delite