IVAN IVAČIČ, KUHARSKI MOJSTER – PRVA SLOVENSKA KUHARSKA TV-ZVEZDA, 100-LETNICA ROJSTVA (28. 3. 1921, Zdole–20. 3. 1984, Radovljica)
Razstava v Radovljici, 5. 8. 2021 do 31. 12. 2021
Del razstave Po Posavju z žlico in čašo, PET ČUTOV: 1–OKUS, od 29. 7. 2021
V četrtek, 5. avgusta 2021, je bilo v Šivčevi hiši Muzejev radovljiške občine odprtje razstave Ivan Ivačič, kuharski mojster – prva slovenska kuharska TV-zvezda, 100-letnica rojstva. Ob obletnici njegovega rojstva je to druga razstava, ki govori o življenju Ivana Ivačiča, katerega del je preživel tudi v Radovljici (1972—1984), kjer je tudi pokopan. V Posavskem muzeju Brežice je bilo v začetku leta, natančneje 28. marca 2021, spletno odprtje prve razstave – Posavske muzejske vitrine, na dan 100-letnice njegovega rojstva. Mojster Ivačič se je namreč rodil v Posavju, na Zdolah pri Krškem.
Razstava v Galeriji Šivčeva hiša.
Razstavo Posavski muzej Brežice seli v Radovljico, hkrati pa Ivan Ivačič ostaja tudi v Brežicah kot del večje razstave, ki je bila odprta 29. julija 2021 Po Posavju z žlico in čašo, ki začenja nov muzejski programski cikel PET ČUTOV: 1 – OKUS. Razstava, ki se nahaja v treh prostorih Posavskega muzeja Brežice (osrednji del v 1. nadstropju in razstava Ribe in narava v 2. nadstropju), povezuje raznolike projekte Črno-belo bogastvo Krškega polja, Ribe in narava, Tujerodke in Ajdi (več o projektih na spletni strani: www.pmb.si), ki so sofinancirani iz različnih skladov EU ter LAS Posavja pri RRA Posavje. Na razstavi so na ogled številni predmeti, ki povezujejo tisočletja, osrednje mesto pa pripada ravno prvemu slavnemu kuharskemu mojstru Ivanu Ivačiču. V času od odprtja prve muzejske vitrine marca 2021 je Peter Ivačič, sin mojstra Ivačiča, Posavskemu muzeju Brežice podaril večje število očetovih predmetov, ki smo jih postavili na ogled na obeh razstavah. Razstavi obogatijo tudi njegove kuharske oddaje iz arhiva RTV Slovenija, ki nam prikazujejo njegovo iznajdljivost, šarm in mojstrstvo.
Razstava v Posavskem muzeju Brežice, Pet čutov, 1 – OKUS
Razstave so tudi del programov in prireditev, ki častijo našo prehransko dediščino ter »podpirajo« Slovenijo kot nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021.
Razstava povezuje mesti Radovljica in Brežice, članici združenja zgodovinskih mest Slovenije in je prvi letošnji dogodek kulturno-zgodovinskega abonmaja: https://www.zgodovinska-mesta.si/kulturni abonma/
Drugi dogodek povezovanja obeh mest bo v Brežicah, 7. oktobra 2021 ob 18. uri, ko s svojim delom razstave o Ivačiču v Posavskem muzeju Brežice gostujejo Muzeji radovljiške občine.
Ivan Ivačič. Kopija: Posavski muzej Brežice, izvirnik hrani Peter Ivačič.
Kratek življenjepis:
Ivan Ivačič se je rodil na Zdolah pri Krškem, kot prvi od petih otrok. Ljubezen do kuhanja mu je bila položena v zibelko, saj je mati zelo dobro pekla peciva. Pot ga je zanesla v Zagreb, kjer se je šolal na tamkajšnji srednji gostinski šoli za kuharje, leta 1955 je opravil še strokovni izpit za kuharja in pridobil naziv mojster kuharstva in kulinarike. Med drugo svetovno vojno je bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko in se je bojeval na ruski fronti ter bil dolgo v ujetništvu v Rusiji. Po vojni je nabiral kuharske izkušnje v različnih slovenskih krajih: v Dobrni, Rogaški Slatini, ljubljanskem hotelu Bellevue, na Pohorju in bil tri leta šef kuhinje v hotelu Korotan na Jezerskem. Pogosto je za predsednika takratne Jugoslavije Josipa Broza – Tita in najrazličnejše obiske državnikov kuhal na Brdu pri Kranju in Brionih. Na Gostinskem šolskem centru v Ljubljani, kjer je poučeval strokovne predmete, je vzgojil vrsto dobrih kuharjev. V 60-ih in 70-ih letih je sodeloval pri razvijanju tehnologij za proizvodnjo živil v različnih podjetjih, večkrat odšel v tujino na izobraževanja (v podjetji Tuborg in Heinz) ter sodeloval pri nastajanju jušne kocke Argo in majoneze Thomy. Od leta 1960 so njegov šarm, iznajdljivost, smisel za humor in kuharsko znanje spoznavale tudi slovenske gospodinje in njihovi možje pred TV-zasloni. Na RTV Ljubljana je do 1975 snemal tematske kuharske oddaje, kjer je kuhal v živo. Leta 1965 je izdal prvo kuharsko knjigo, ki je do danes izšla že v desetih dopolnjenih izdajah.
Prispevek je pripravila Mihaela Kovačič, zgodovinarka, Posavski muzej Brežice