Muzej talcev Begunje

Zbirka Muzeja talcev v Begunjah na Gorenjskem vključuje naslednje enote:

  1. Zgodovinska zbirka: zapisi na smrt obsojenih v zaporniških celicah.
  2. Predmeti in arhiv: predmeti so inventarizirani v Gorenjskem muzeju v Kranju in Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani. Gradivo je bilo prestavljeno v Kranj po premestitvi Pokrajinskega muzeja v Radovljici v Kranj leta 1957.

Povzeto po Pravilniku o zbiralni politiki v Muzejih radovljiške občine.

Podatke o zapornikih najdemo v zaporniških knjigah gestapovske kaznilnice v graščini v Begunjah, knjige so shranjene v Gorenjskem muzeju in so zaradi pogoste uporabe ogrožene. V Gorenjskem muzeju in Muzejih radovljiške občine, katerih enota je Muzej talcev v Begunjah, smo se zato odločili, da bomo Begunjske zaporniške knjige kot tudi knjige taborišča za slovenske izgnance gradu Goričane, ki so jih pregnali v Nemčijo, skenirali.

Dodan je tudi prepis begunjskih knjig v računalniški datoteki, ki ga je ob pripravi svoje knjige o medvojni kaznilnici v Begunjah pripravil Stane Šinkovec s sodelavci. V tem prepisu je pri ljudeh, ki so bili večkrat zaporniki v kaznilnici, vpisano le prvo zaporniško obdobje.
Priložene datoteke so na spletu objavljene v manjši resoluciji. Vsi, ki želite dobiti podatke za določene osebe, nam sporočite osnovne podatke (ime, priimek, zaporniška številka) in poslali vam bomo datoteke v boljši resoluciji.
Za podatke se, prosimo, obrnite na naslov: dr. Jože Dežman, Gorenjski muzej, Tomšičeva 42, 4000 Kranj oz. jdmemores@gmail.com

V računalniški tabeli poiščite osebo, ki jo iščete oz. potrebujete podatke.

Skenirane, originalne zaporniške knjige:

Comments are closed.