Strokovna ekskurzija v Beograd in Topolo

 

Dragi prijatelji radovljiških muzejev, vabimo vas na strokovno ekskurzijo. Tokrat se bomo posvetili nekdanji vladarski družini Karađorđevićev, zato bosta naša cilja Beograd in bližnja Topola.

Na poti do nekdanje prestolnice bomo prisluhnili vodiču Milanu Škrabcu, profesorju zgodovine, ki nam bo predstavil najstarejšo srbsko zgodovino (o vplivu Bizanca, o pravoslavju in cirilici, o vrhu srednjeveške Srbije pod Dušanom Silnim ter o njenem padcu in zatonu), pripovedoval nam bo o dolgi osmanski nadvladi in o vzponu Karađorđevićev, o jugoslovanski ideji, odnosih s Slovenci in Karađorđevićih danes. Kot je na naših ekskurzijah že navada, se bodo s prispevki (tudi izven glavne teme) lahko vključevali tudi udeleženci.

Ogled mesta bomo posvetili Kalemegdanu, Hramu sv. Save in Karađorđevemu parku, Saborni cerkvi, Knezmihajlovi ulici in Skadarliji, Staremu in Novemu dvoru, Cerkvi sv. Marka, Dedinju, Belemu dvoru, če bo čas dopuščal, tudi Muzeju kralja Petra I. Karađorđevića. V Topoli si bomo ogledali Karađorđev dvorec iz leta 1813, v katerem je danes muzej, in cerkev na hribu Oplenac. In ravno ta dan naj bi bila tudi trgatev, znamenita Oplenačka berba, ki jo je brez dvoma vredno doživeti …

Več o ekskurziji najdete na povezavi: Ekskurzija v Beograd in Topolo: PROGRAM IN PRIJAVNICA

Veselimo se druženja z vami!

Comments are closed.