Razstava o Antonu Tomažu Linhartu (1756–1795)

Razstava ANTON TOMAŽ LINHART (1756–1795)

Zbirka o Antonu Tomažu Linhartu je bila za javnost odprta 11. 12. 2007, ob 251-letnici rojstva znamenitega slovenskega razsvetljenca, dramatika, zgodovinarja in uradnika Antona Tomaža Linharta (1756, Radovljica –1795, Ljubljana).

Razstava Mestnega muzeja Radovljica in Slovenskega gledališkega muzeja v baročni graščini predstavlja 18. stoletje. Pripoveduje o času velikih sprememb na miselnem, političnem in družbenem področju v svetu in zlasti v Evropi in pripoveduje o tedanji Radovljici, ki je, kakor večina slovenskega ozemlja tedaj, sodila v prostrano habsburško državo. Tedaj se je v Radovljici rodil eden najznamenitejših Slovencev, Anton Tomaž Linhart (1756–1795).

Razstava je posvečena Antonu Tomažu Linhartu, slovenskemu intelektualcu in razsvetljencu, prvemu dramatiku, začetniku modernega slovenskega zgodovinopisja in državnemu uradniku.

Pripoveduje o njegovem življenju, ko ga je pot vodila iz Radovljice v Ljubljano, na Dunaj in spet v Ljubljano.

Kot visoki državni uslužbenec je bil zaslužen za uvedbo višješolskega študija in prve javne knjižnice v Ljubljani, ustanovil pa je tudi veliko osnovnih šol.

V tedanjem uradnem nemškem jeziku je napisal viharniško tragedijo Miss Jenny Love in pesniški almanah Blumen aus Krain, v slovenskem jeziku pa svoji najznamenitejši deli, komediji Županova Micka in Ta veseli dan ali Matiček se ženi.

Županova Micka je bila 28. decembra 1789, v letu francoske revolucije, tudi uprizorjena v Stanovskem gledališču v Ljubljani.

Režiser je bil sam avtor Linhart.

Razstava ANTON TOMAŽ LINHART (1756–1795)Tako se je tedaj rodilo slovensko gledališče.

Kot znanstvenik se je Linhart proslavil z dvema knjigama o zgodovini Slovencev (Versuch einer Geschichte von Krain ünd der übrigen südlichen Slaven Oesterreichs, 1788, 1791). Prezgodnja smrt je preprečila njegovo nadaljnje ustvarjanje.

Razstava je zasnovana prijetno in lahkotno, hkrati pa obiskovalcu ponuja veliko informacij ter ga spodbuja, da želi o času, ki ga obravnava, osebnostih, ki v njej nastopajo poleg Linharta, vedeti še več.Muzej posamične teme razstave predstavlja dodatno še v obliki predavanj, delavnic in manjših razstav.

 

Comments are closed.