Pozor, muzejski kovček prihaja!

V Muzejih radovljiške občine smo razmišljali, kako bi svoje vsebine še bolj približali našim uporabnikom in jim omogočili nekaj novega, česar v muzejih običajno ne izkusijo. Tako je v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine nastal projekt Muzejski kovček na obisku v več različicah, prilagojenih različnim starostnim skupinam. V muzejske kovčke smo položili premišljeno izbrane različne predmete, povezane s čebelami, in se z njimi odpravili na obisk v šole, vrtce, knjižnice, dom starejših občanov, da bi širili znanje in nove izkušnje. Med predmeti so se tako znašli modeli čebelnjaka, panjev, loškega kruhka, tipna čebela, knjige, med, žličke za med … Udeležence smo spodbujali, da pri spoznavanju poleg vida uporabljajo še druga čutila (tip, voh, sluh).

K najmlajšim so kovčke odnesli lutke čebelica Cvetka, trot Falot in kraljica Matica. S krajšo pesmico so se jim predstavili in jim povedali, kaj kdo izmed njih počne. Sledilo je odpiranje vrečk s predmeti in čudenje, kaj vse čebelarji uporabljajo pri svojem delu.

This slideshow requires JavaScript.

Malo starejši otroci so spoznavali muzeje – tiste najzanimivejše po svetu in pri nas –, muzejske poklice, predmete v muzejih, galerijah … Pozneje so si nadeli rokavičke in poprijeli za vrečke s predmeti – po spoznavanju vsebine so se prelevili v kustose. Sami so poskrbeli za postavitev razstave v razredih, ustvarili podnapise, promocijo in krajše vodenje po svoji razstavi, pozabili niso niti na muzejsko trgovino.

This slideshow requires JavaScript.

S starejšimi smo se pogovarjali o predmetih, ki so jim zbudili spomine na mladost, slišali smo marsikatero zanimivo zgodbo, primerljivo s tistimi, ki so prikazane z različnimi motivi na poslikanih panjskih končnicah. Torej, vzeli smo v roke čopiče, položili na mize lesene deščice in začeli ustvarjati.

This slideshow requires JavaScript.

 

Naša popotovanja smo izvajali predvsem v oktobru, nekaj dni pa tudi v novembru. Na delavnicah je sodelovalo  765 oseb; 669 otrok in 96 odraslih, to so številke, ki jih z veseljem navajamo, vendar smo najbolj ponosni na dejstvo, da so bili udeleženci nad programom navdušeni. Povabili so nas, naj se še vrnemo, ker je ”bilo fino, zabavno in zanimivo” in ”stokrat boljše od telovadbe, ki je najboljši predmet”.

Naslednje leto bomo kovčke napolnili z novimi skrivostmi, povezanimi z Radovljico …

Comments are closed.