Muzejske ustvarjalnice: Kaj je štukatura?

Pohajanje po starem mestnem jedru Radovljice ponuja pogled na zanimive stavbe, ki pričajo o življenju pred več sto leti. Številne poglede pritegne veličastna Radovljiška graščina, posebna ni samo zaradi svoje velikosti, ampak tudi zunanje podobe. Na fasadi okoli oken opazimo zanimivo belo okrasje, ki ga imenujemo štukature.

Listne maske na pročelju Radovljiške graščine

Štukatura ali pogovorno štuk (SSKJ: ŠTUK: zmes drobnega peska, apnenega mleka, mavca zlasti za izdelavo štukatur) je posebna tehnika umetniškega ali likovnega krašenja stropov ali sten, velik razmah je doživela v baroku in takrat je današnjo podobo dobila tudi zunanjost Radovljiške graščine. Štukaturno okrasje je izdelano iz mavca (lahko je pobarvano, pozlačeno), motivi so zelo različni, od cvetja, podob iz živalskega sveta ali ljudi.

Pozoren opazovalec bo na Radovljiški graščini našel vse te motive, tik pod streho pa prav posebne, rahlo grozljive figure, ki jih imenujemo listne maske. Čemu so bile namenjene, ne vemo zagotovo, predvideva se, da so s svojo grozljivo podobo odganjale zlo od stavbe. Iznad vsakega okna pod streho kuka ena, in vse so si med seboj različne, skupen jim je grozeč režeč nasmeh in listno okrasje. V notranjosti stavbe prav tako najdemo mavčno okrasje, še posebej zanimive so niše na stopnišču, ki spominjajo na školjke, kar je bil pogost motiv v  baroku.

IZDELAJMO SVOJE LISTNE MASKE

Potrebujemo:

  • zaščito za mizo
  • bel plastelin, umetno maso ali slano testo
  • zobotrebce, paličke za ražnjiče, jedilne nože, predmete za odtiskovanje
  • papir za peko

Če nimamo pri roki plastelina ali umetne mase, lahko izdelamo domači plastelin oz. slano testo. Zanj potrebujemo:

  • 2 kozarčka moke (gladko)
  • 1 kozarček morske soli
  • 1 kozarček vode
  • 1 jedilno žlico olja

PRVI KORAK:

Vse skupaj premešamo, če je masa premokra, dodamo še malo moke. Uporabna je lahko več dni, če jo zavijemo v folijo ali zapremo v plastične posodice in shranimo v hladilniku. (Po želji jo lahko obarvano  z jedilnimi barvami.)

DRUGI KORAK:

Na spletu poiščemo fotografije štukaturnega okrasja ali uporabimo slike s te strani (Namig: Če uporabljate računalniške tablice ali telefon, jih je priporočljivo dati v plastično vrečko, da se ne popackajo z maso.) Poskusimo poustvariti čim bolj natančen posnetek mask ali drugega okrasja.

Mlajšim ustvarjalcem lahko pripravimo predmete za odtiskovanje, za baročni slog izberemo školjke, ki smo jih poleti nabirali na plaži in jih odtisnemo v kepico testa. (Namig: Pred tem jih malo naoljimo, da jih bomo lažje odstranili iz mase.)

TRETJI KORAK:

Izdelke nato zložimo na papir za peko (če ste izdelovali iz slanega testa, sicer jih posušite na zraku) in pečemo v predogreti pečici na 150 °C pol ure. Namig: Večje in tanjše izdelke je priporočljivo delati neposredno na papirju za peko, da jih potem lažje premaknemo na pekač in jih ne poškodujemo.

ČETRTI KORAK:

Pečene/posušene izdelke lahko pobarvamo z vodenimi barvicami, akrilnimi barvami, flomastri, suhimi barvicami ali voščenkami. 

ČESTITKE, DELAVNICA JE KONČANA!

Spremljajte nas še naprej. Te dni vam bomo na muzejski spletni strani pripravili različne zanimive zapise o kovaštvu, Radovljici in okolici, čebelarstvu, ilustracijah … Mlajšim bralcem pa bomo pripravili navodila, kako si izdelajo kakšen zanimiv izdelek! 

Comments are closed.