Magušarjeva hiša v Radovljici

Magušarjeva hiša, foto: Verena Štekar-Vidic

Magušarjeva hiša v Radovljici gleda na stari mestni trg in na skoraj vzporedno Trubarjevo ulico. Pravzaprav gre za hišo, ki je v stoletjih zrasla iz treh, ki jih povezuje zelo dragocen arkadni hodnik iz 16. stoletja. V hiši so stoletja nazaj prebivali različni lastniki, od začetka 19. stoletja družina Hudovernik, od začetka 20. stoletja pa družina Fürsager oz. kasneje Magušar. Leopold Fürsager, ki se je v Radovljico priselil iz Ljubljane, je bil posestnik in trgovec, v lokalu v pritličju na trgu je imel kavarno. Edina hči Vera se je poročila z Ivanom Magušarjem iz kroparske fužinarsko podjetniške družine. Njun vnuk Urban, ki zdaj živi v hiši, je industrijski oblikovalec keramike. V lastni delavnici ustvarja posode in okrasne izdelke po starih vzorih predhodnih gorenjskih keramikov od antike in srednjega veka dalje, ki jih tudi prodaja; hkrati pa na različnih delavnicah in razstavah popularizira obrt in prenaša znanje na vse, ki jih zanima.

Dne 28. junija 2017 je Urban Magušar v svojih prostorih priredil razstavo keramike iz začetka 20. stoletja iz dveh gorenjskih središč, Ljubnega (Ljubno na Gorenjskem) in Komende, kakršne so uporabljala tudi gospodinjstva v Radovljici.

Izdelki ljubenske delavnice, kot smo lahko razbrali na razstavi, so značilni po kakovosti in barvi gline, po obliki nekaterih posod, barvi lošča, zlasti pa po okrasju, ki ga na rdečkasti podlagi izpolnjujejo valovnice v obliki osmic v svetlejših tonih. Trebušasti vrčki so bili navadno temnozeleno loščeni in fino izpeljanih oblik. Lončevina iz Komende ima za razliko od ljubenske svetlejše rumenorjave in zelene tone. Slikarsko okrasje v zeleni in rjavi barvi so izpolnjevale spirale in valovnice. Trebušaste vrče in lonce za mast so poslikavali s cvetličnimi motivi.

Ljubno, posoda za kuhanje na ravni površini LJUBNO COOCING POT

Ljubno, posoda za kuhanje na ravni površini, foto: Miran Kambič

Komenda, črte in pike za okrasje LINES OR DOTS FOR DECORATION

Komenda, črte in pike za okrasje, foto: Miran Kambič

Urban Magušar poseduje bogat arhiv svojih prednikov, ki jih Mestni muzej Radovljica zdaj z njegovo pomočjo pospešeno digitalizira.

Avtorica prispevka: Verena

________________________________________________________

Spremljajte projekt diStory tudi na ostalih družabnih omrežjih!

Facebook / Twitter / Instagram / diStory blog / spletna stran projekta

 

Comments are closed.