Kovaški muzej v Kropi ponovno odprt za vse obiskovalce po ustaljenem urniku

Spoštovani obiskovalci Kovaškega muzeja v Kropi,

obveščamo vas, da bo Kovaški muzej v Kropi od 27. aprila 2017 ponovno odprt za vse obiskovalce po ustaljenem urniku.

Do konca aprila velja zimski odpiralni čas:

četrtek, 27.4.2017/10.0015.00

petek, 28.4.2017/8.0015.00

sobota in nedelja, 29. in 30.4.2017/10.00–12.00 in 15.0017.00.

1. maja 2017 začne veljati poletni odpiralni čas: odprto vsak dan 10.0018.00, zaprto ob ponedeljkih. V ponedeljek, 1. maja 2017  je muzej odprt.

Informacije in najave skupin: 04/533 72 00 ali 04/533 72 01, kropa@mro.si.

V muzeju še vedno potekajo sanacijski ukrepi za odpravljanje posledic izliva vode iz počene vodovodne cevi. Do nadaljnjega so v muzeju zaprti naslednji razstavni prostori: Bertoncljeva spominska soba, etnološka soba in razstavni prostor kroparskega žebljarstva. Predmeti iz obstoječih zbirk so, kolikor nam je dopuščal prostor, na ogled v preostalih razstavnih sobah muzeja. V prizadetih prostorih poteka sušenje in se izvajajo ukrepi za  razbremenitev in utrditev lesenih talnih in stropnih konstrukcij.

Kovaški muzej Kropa

Etnološka soba – pred sanacijo: etnološka zbirka Kovaškega muzeja v Kropi zajema stanovanjsko opremo, hišno orodje in pripomočke, razne osebne in uporabne predmete, predmete povezane s šegami in navadami kroparskih kovačev. Na hodniku drugega nadstropja je na ogled obiskovalcem zelo okrnjen del obstoječe zbirke, saj zaradi pomanjkanja prostora celotna postavitev ni bila  mogoča.

Žebljarska zbirka – pred sanacijo: V dolgi zgodovini kroparskega žebljarstva se je razvilo več kot sto različnih vrst, mer in oblik žebljev. Zbirko žebljev si trenutno lahko ogledate v razstavnih prostorih začasne razstava o začetkih industrije v Kropi, v drugem nadstropju muzeja.

Kovaški muzej Kropa

Bertoncljeva spominska soba ­– pred sanacijo:
V Bertoncljevi spominski sobi v prvem nadstropju Kovaškega muzeja so bila razstavljena umetniško kovana dela kovaškega mojstra Joža Bertonclja (1901–1976), ki velja za najpomembnejšega slovenskega mojstra sodobnega oblikovanja železa. S svojim kovaškim opusom in idejnimi zasnovami značilnih kroparskih umetnokovaških izdelkov je veliko prispeval k prepoznavnosti Krope kot kovaškega kraja doma in na tujem. Njegova umetniška dela so v zelo okrnjeni obliki na ogled v prvem nadstropju hodnika Kovaškega muzeja v Kropi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trenutno stanje zaprtih razstavnih prostorov:

Etnološka soba in razstavni prostor žebljarske zbirke: sanacija predvideva sušenje nasutja lesene stropne konstrukcije in zamenjavo dotrajanih lesenih stropnikov.

Bertoncljeva spominska soba: z odstranitvijo namočenega nasutja pod lesenim podom v sobi je bil razbremenjen velban strop v projekcijski sobi pritličja hiše. Gradbeniki so nasutje zamenjali za lahek tlak iz glinoporja. Lesena stropna konstrukcija je v fazi sušenja.

 

 

 

 

 

Comments are closed.