Kovaški muzej v Kropi je začasno zaprl svoja vrata

Spoštovani obiskovalci Kovaškega muzeja v Kropi,

na spletni strani Muzejev radovljiške občine ste lahko prebrali, da je Kovaški muzej v Kropi, zaradi izlitja vode iz počene vodovodne cevi že od 7. februarja 2017 zaprt. V muzeju trenutno potekajo intenzivna sanacijska dela, zaradi katerih smo vrata muzeja začasno zaprli. Gradbena dela naj bi se v mesecu marcu počasi zaključila, zato se nadejamo, da bomo v muzeju lahko ponovno sprejeli obiskovalce. O ponovnem odprtju v prihodnjih tednih vas bomo sproti obveščali.

Pri izlitju vode iz vodovodne cevi na podstrešju več kot dvesto let stare Klinarjeve hiše, v kateri domuje naš muzej je bila najbolj prizadeta etnološka soba, ki je povezana s sobo, kjer je bila predstavljena bogata žebljarska zbirka in pod njo tako imenovana Bertoncljeva spominska soba, kjer je bilo predstavljeno umetniško delo kovaškega mojstra, Kroparja Joža Bertonclja.

Trudimo se, da bi muzej kar najhitreje uredili in ponovno odprli, kljub temu pa bo v prihodnjih mesecih ogled muzeja nekoliko okrnjen, saj smo ostali brez treh razstavnih prostorov (etnološka soba, žebljarska zbirka in Bertoncljeva spominska soba), ki bodo do nadaljnjega ostali zaprti. Novim razmeram bomo morali prilagoditi naš program vodenja po muzeju, še vedno pa si lahko obiskovalci v najavljenih skupinah nemoteno ogledajo predstavitev ročnega kovanja žebljev v vigenjcu Vice ali pa se z vodičem odpravijo na sprehod po Kropi in se med starimi fužinarskimi hišami in ohranjeno tehnično dediščino vrnejo v čas, ko so v Kropi živeli fužinarji, kovači, žebljarji, rudarji in oglarji.

Za vsa vprašanja in najave smo vam na voljo na telefonski številki: 04/533 72 00 ali 04/533 72 01. Dosegljivi smo tudi preko elektronske pošte: kropa@mro.si.

V muzeju bodo v prihodnjih mesecih, zaradi sanacije izliva vode zaprti naslednji razstavni prostori:

V etnološki sobi drugega nadstropja Kovaškega muzeja v Kropi je bilo predstavljeno vsakdanje življenje kroparskih kovačev. Prikazane stanovanjske razmere iz časa fužinarskega žebljarstva in predmete iz vsakdanjega življenja kroparskih kovačev bomo morali obiskovalcem predstaviti v zelo okrnjeni obliki, saj v muzeju za predstavitev bogate etnološke zbirke ni dovolj prostora.

Z etnološko sobo povezan razstavni prostor kroparskega žebljarstva. V dolgi zgodovini kroparskega žebljarstva se je razvilo več kot sto različnih vrst, mer in oblik žebljev. Zaradi sanacijskih del v etnološki sobi je onemogočen dostop tudi do žebljarske zbirke. Zbirko bomo prestavili v razstavni prostor, kjer je do sedaj bila postavljena začasna razstava o začetkih industrije v Kropi.

 

V Bertoncljevi spominski sobi v prvem nadstropju Kovaškega muzeja so bila razstavljena umetniško kovana dela kovaškega mojstra Joža Bertonclja (1901–1976), ki velja za najpomembnejšega slovenskega mojstra sodobnega oblikovanja železa. S svojim kovaškim opusom in idejnimi zasnovami značilnih kroparskih umetnokovaških izdelkov je veliko prispeval k prepoznavnosti Krope kot kovaškega kraja doma in na tujem. Njegova umetniška dela bodo v zelo okrnjeni obliki na ogled v prvem nadstropju hodnika Kovaškega muzeja v Kropi.

Comments are closed.