Kjer preteklost sreča prihodnost …

… je naslov letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine. V Muzejih radovljiške občine smo se odločili, da pripravimo različne dogodke, s katerimi bomo udeležencem ”predstavili” našo dediščino.

Prvi dogodek je digitalno vodenje po starem mestnem jedru Radovljice z uporabo testne različice mobilne aplikacije diStory. Vodenje bo v ponedeljek, 1. 10., ob 17.00, zbor je pred Radovljiško graščino. Za lažji potek testiranja predlagamo, da si na svoj pametni telefon že prej naložite mobilno aplikacijo diStory (samo angleška različica) ali Nexto Guide (slovenska različica), ki jo najdete v spletni trgovini Google Play za operacijski sistem Android ali v App Store za operacijski sistem iOS. Sama aplikacija je brezplačna (nekatere destinacije so lahko plačljive, vendar sistem pred izbiro na to opozori). Če pametnega telefona nimate, bomo imeli na voljo nekaj tabličnih računalnikov, kjer bo ravno tako mogoč ogled.
Udeležence prosimo, da se za ogled najavijo na e-naslov: mro@mro.si

V četrtek, 4. 10., ob 19. uri bo v Plesni dvorani Radovljiške graščine muzejski večer Mestnega muzeja Radovljica, kjer bomo predstavili zbornik o Boštjanu Olipu.

 

V soboto, 6. 10., ob 10. uri bo v Čebelarskem Muzeju v Radovljici delavnica za otroke Kranjska sivka. Otroci bodo z lutko čebelico Cvetko najprej na hitro obiskali muzej, nato bodo z ustvarjalko Andrejko Čufer izdelovali kranjske sivke iz različnih materialov (kamen, volna, filc …).
Najave sprejemamo na mro@mro.si

 

Od 26. 9. do 18. 10. bo po ustanovah naše občine potoval muzejski kovček, letos s čebelarsko vsebino. Obiskal bo OŠ Antona Tomaža Linharta, vse enote Vrtca Radovljica, Dom Janka Benedika in Knjižnico Antona Tomaža Linharta Radovljica (enote Bled, Bohinj, Radovljica). Z mlajšimi otroki se bo o vsebini kovčka pogovarjala lutka čebelica Cvetka, povedala jim bo vse o čebelah in o pripomočkih, ki jih uporablja čebelar. Starejši otroci bodo najprej spoznali delovanje muzejev in poklic kustosa, nato bodo s predmeti iz kovčka zasnovali svojo čebelarsko zbirko. S starejšimi se bomo ob predmetih v kovčku pogovarjali o spominih, ki jih imajo na čebele ali mladost, nato bomo ustvarjali panjske končnice.

 

Comments are closed.