Kaj smo izvedeli na muzejsko-glasbenem večeru …

V soboto, 8. decembra 2018, se je v Dvorani Glasbene šole Radovljica odvijal prav poseben muzejsko-glasbeni večer Mestnega muzeja Radovljica, kjer smo poleg predavatelja muzikologa dr. Marka Motnika na odru slišali sopranistko Francko Šenk, ki je ob spremljavi pianista Vladimirja Mlinarića odpela Linhartova samospeva in deli Franza Schuberta iz repertoarja Sophie Linhart. Po uvodnem nagovoru direktorice Verene Štekar-Vidic, v katerem je govorila o do nedavnega znani usodi družine našega rojaka Antona Tomaža Linharta, je kustosinja Katja Praprotnik prikazala začetke raziskovanja življenja Linhartove žene in njunih hčera po njegovi smrti.

Vse skupaj se je namreč začelo s kratko novico v časopisu Laibacher Zeitung, na katero je opozoril muzejski sodelavec Miha Valant in je napovedovala glasbeni nastop Sophie Heuschober, rojene Linhart. Nekaj osnovnih informacij je bilo dovolj za začetek raziskovanja v Nadškofijskem in Zgodovinskem arhivu ter v Arhivu Republike Slovenije v Ljubljani. Pri tem delu se je kustosinji zaradi svojih številnih izkušenj z raziskovanjem arhivskega gradiva pridružila sodelavka Nadja Gartner Lenac.Delo v ljubljanskih arhivih ni prineslo veliko novega, zato se je kustosinja obrnila na Arhiv Glasbenega združenja na Dunaju (Archiv der Gesellschaft der Musikfreunde in Wien).

V članku je bila namreč tudi omemba, da je bila Sophie članica predhodnika tega združenja. Odgovor z Dunaja je bil v slovenskem jeziku. Odzval se je namreč muzikolog dr. Marko Motnik, zaposlen v arhivu imenovanega združenja, in ponudil svoje sodelovanje. Tako se je začelo raziskovanje, trajajoče več kot leto dni in še vedno nedokončano. Izsledke svoje raziskave je na muzejskem večeru predstavil dr. Motnik, katerega raziskovanje v dunajskih in širše v avstrijskih arhivih je prineslo kar nekaj zanimivih informacij o Linhartovi družini.

Obe hčerki sta imeli dobro glasbeno izobrazbo, Sophiejin učitelj je bil med drugim tudi sam Antonio Salieri, mnogim znan iz filma Amadeus. Sophie je imela kariero koncertne pevke – nastopala je na Dunaju, pa tudi v Ljubljani. Sestra Amalia se je poročila in je imela najmanj 7 otrok. Še živečih potomcev te veje družine dr. Motnik zaenkrat še ni našel, je pa že vzpostavil stik z ljudmi, ki bi mu pri tem lahko pomagali …

Comments are closed.