Domov / Izobraževanje / Kroparski kovaški umetniki: graverstvo in cizelerstvo

Kroparski kovaški umetniki: graverstvo in cizelerstvo

Spoznavanje kulturne dediščine umetnega kovaštva, cizelerstva in graverstva, vrste kovin, ročne spretnosti, likovno izražanje.

Umetnokovaška delavnica je bila v Kropi ustanovljena leta 1937. Že v nekaj letih je vzpostavila podlage za razvoj te dejavnosti v Kropi z uvajanjem izobraževanja, saj je zadruga imela lastno strokovno šolo za umetne kovače in ključavničarje.

Šola je bila povezana s širšim slovenskim prostorom, zlasti z arhitekti Plečnikove šole. Mnogo izdelkov je nastalo po zamislih Joža Bertonclja, še več pa po zamislih arhitekta Marjana Gašperšiča.

Kakšni so kroparski svečniki, pepelniki, stenske in namizne svetilke, opirala za knjige, lestenci ali zmaji, boš izvedel v Kovaškem muzeju.

Graverstvo in cizelerstvo, ki danes nimata več prave šole, kjer bi se lahko izučil te obrti, sta manj znani področji umetnega kovaštva.

V muzeju boste spoznali izdelke te uporabne umetnosti iz bakra in medenine: okrasne krožnike, vaze, cvetlične lonce, pladnje, namizne luči, šatulje z intarzijo.

Na delavnici boste s tehniko tolčenja po bakreni pločevini izdelali svoj kos nakita. Ob tem boste spoznali osnovne značilnosti kovine in tehnike cizelerstva.

  • Programi za odrasle
TRAJANJE: 90 minut
KJE SE DOBIMO?
Kovaški muzej Kropa
VELIKOST SKUPINE: 10–25
CENA: 7,00 €
REZERVACIJE 
  • mro@mro.si
  • 04 53 20 526, 04 53 20 520 (od ponedeljka do petka od 8.00 do 14.00)
  • Potrebna je predhodna najava vsaj sedem dni pred izvedbo programov.