• Kje se dobimo: Galerija Šivčeva hiša (Linhartov trg 22, Radovljica)

  • Kdaj: 25.10.2019 ob 17.00

Delavnica za otroke v Galeriji Šivčeva hiša

Delavnico bo vodila absolventka arhitekture Maruša Žemlja

Pier Luigi Nervi (1891–1979) je bil veliki italijanski inženir in arhitekt, ki je v 20. stoletju premikal meje mogočega na področju armiranega betona. Izjemno drzne in elegantne konstrukcije tudi po pol stoletja še vedno jemljejo dih in so pravi navdih vsem, ki se spoznavajo z arhitekturo. Lupine iz armiranega betona predstavljajo posebno skupino stavb, ki se največkrat uporabljajo za premostitev večjih razdalj (športne dvorane, cerkve, letališča …). Armirani beton je posebna konstrukcija, sestavljena iz jeklenih palic ali mrež, ki jih prekriva plast betona. Jeklo prevzame sile raztezanja, beton pa sile pritiska.

Na delavnici bomo spoznali logiko konstrukcij lupin, ki jih je pri svojem delu razvijal arhitekt Nervi. V pomanjšanem merilu bomo ustvarili različne oblike lupin z zelo preprostim postopkom armiranja tkanine z mavcem. Tkanina predstavlja jekleno mrežo, ki daje obliko lupini, mavec, povezan z vodo, pa beton. Ko se bodo lupine strdile, jih bomo pobarvali ter preizkusili, koliko teže zdržijo. V nadaljevanju bomo lupinam s škarjami ali z olfa nožem izrezali odprtine in ustvarili okna čisto prave makete.

Delavnice so namenjene otrokom od 5. do 12. leta starosti in so brezplačne.

Projekt podpira Občina Radovljica.

Vsako leto oktobra pričenjamo novi cikel delavnic Igriva arhitektura – program izobraževanja za otroke na področju arhitekture in prostora, ki deluje pod okriljem Centra arhitekture (CA) že od leta 2009. Tudi za letošnje šolsko smo k sodelovanju povabili mlade arhitektke in arhitekte, ki bodo s svojim znanjem in izkušnjami na sproščen in igriv način otrokom odpirali nove arhitekturne svetove.