Domov / Dostopnost

Dostopnost

V Muzejih radovljiške občine se trudimo zagotavljati dostopnost do kulturne dediščine najširšemu občinstvu. Ker želimo, da je muzejska vsebina omogočena vsem, z različnimi prilagoditvami in pripomočki nenehno izboljšujemo dostopnost in nadgrajujemo muzejsko izkušnjo.

Gibalno ovirane osebe

Za gibalno ovirane sta dostopna Čebelarski muzej in Mestni muzej, ki se nahajata v znameniti baročni graščini v starem mestnem jedru Radovljice. Do muzejev v prvem nadstropju Radovljiške graščine iz pritličja vodi dvigalo, dostop in ogled vseh razstavnih prostorov je možen z invalidskim vozičkom.

Toaletni prostori za obiskovalce z invalidskimi vozički so dostopni v pritličju Graščine.

Slepe in slabovidne osebe

Na recepciji Čebelarskega muzeja in Mestnega muzeja so na voljo povečevale lupe.

Čebelarski muzej ima na voljo številne tipne predmete, ki slepim in slabovidnim obiskovalcem omogočajo spoznati najpomembnejše muzejske eksponate in njihove zgodbe (tipne kopije izbranih muzejskih predmetov). Muzej omogoča tudi dotikanje določenih originalnih eksponatov. Razstavo dopolnjujejo zvočni posnetki in avdio vsebine.

Na voljo je edinstvena tipna panjska končnica na računalniški tablici (z motivom Lovčev pogreb), ki jo je posebej za Čebelarski muzej razvilo slovensko podjetje Feelif. Inovativna tehnologija omogoča slepim in slabovidnim občutiti sliko na panjski končnici s kombinacijo vibracij, zvoka in vizualnih informacij.

Muzejske brošure v Braillovi pisavi so na voljo v Čebelarskem, Kovaškem in Mestnem muzeju ter v Muzeju talcev v Begunjah. Mestni muzej ima brošuro še v povečani pisavi.

Gluhe in naglušne osebe

Vse naše muzejske enote so dostopne gluhim in naglušnim osebam, saj po predhodni najavi organiziramo vodstva v slovenskem znakovnem jeziku.

Za skupine oseb s posebnim potrebami organiziramo prilagojena in veččutna vodstva ter nekatere delavnice po vseh naših enotah. Ker se trudimo, da vsem obiskovalcem ponudimo kakovostno muzejsko izkušnjo, vas prosimo, da nam sporočite potrebe in zahteve, da bomo čim bolje uresničili vaša pričakovanja. Kontakt za dodatne informacije in predhodne najave:

Jerneja Jelovčan Koselj
E-pošta: mro@mro.si
Telefon: 04 53 20 520

Vsi obiskovalci s posebnimi potrebami in njihovi spremljevalci imajo prost vstop.
Obisk je dovoljen s psom vodnikom.

Tipni predmeti za slepe in slabovidne. Foto: Marija Skodlar
Tipna slika panjske končnice z motivom Lovčev pogreb; Živali nesejo lovca k pogrebu, ki jo slepi lahko občutijo.
Vodenje v slovenskem znakovnem jeziku. Foto: Marija Skodlar