V Štanjelu na ogled razstava Ohranimo čebele

This slideshow requires JavaScript.

V nedeljo, 28. maja 2017 ob 15h, je bila v Galeriji Lojzeta Spacala v Štanjelskem gradu, na pobudo  Zavoda Komenski Kras odprta razstava Ohranimo čebele. Razstavo so pripravili v   Čebelarskem muzeju v Radovljici.

Osrednji-panojski  del razstave je nastal že lansko leto, ko je bila Ljubljana razglašena za Zeleno prestolnico Evrope 2016. Prijaznemu povabilu Ljubljanskega gradu k  skupni pripravi  informativne in promocijske razstave o čebelah in slovenski čebelarski tradiciji, so se poleg Čebelarskega muzeja in čebelarjev iz Čebelarske zveze Slovenije, odzvali tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Mestni občini Ljubljana in OŠ Antona Janše iz Radovljice. Poleg navedenih projektnih partnerjev so pri razstavi sodelovali tudi številni drugi sodelavci, brez katerih tako obsežnega projekta ne bi mogli izpeljati.

Letos, ko razstava prvič gostuje na Krasu, smo osrednjo vsebino na panojih  in  muzejske predmete iz Čebelarskega muzeja iz Radovljice, med katerimi velja omeniti originalne poslikane panjske končnice, figuralni panj in dve umetniški upodobitvi kraških čebelnjakov, dopolnili z gradivom iz vipavsko-kraške regije, ki so jih na pobudo direktorice Polone Abram zbrali okoliški čebelarji iz zasebnih zbirk in nekateri drugi sodelavci. Tako so na ogled najbolj značilni slovenski panji in  goljev panj iz zbirke štanjelskih čebelarjev Jožefa Švaglja in Danjela Zalesjaka, nekaj novejše čebelarske opreme in zapuščina treh pomembnih čebelarjev iz te regije: Franca Golje, Janka Vodopivca in  Antona Žnideršiča. ČD Sežana je prispevalo svoj prapor, Ana Balažic pa zanimivo znanstveno ilustracijo kranjske sivke oz. Apis Melifere Carnice. Kras ima tudi svojo regionalno zaščiteno znamko medu, Kraški med, ki je prav tako vključen v razstavo.

V prvem delu razstave je predstavljeno t.im. »rodovno drevo« čebel in njihova razširjenost na Zemlji,   biologija medonosne čebele in njen način življenja ter izjemen pomen čebel za obstoj  človeštva.

Drugi del razstave je posvečen poslanstvu čebel, slovenskemu čebelarstvu kot gospodarski dejavnosti in čebeljim pridelkom.

 Vsa sodobna domača znanja in spoznanja pa so sad dolge tradicije slovenskega  čebelarstva, ki jo predstavljamo v tretjem delu razstave.


Razstava Ohranimo čebele bo v Štanjelskem gradu gostovala do srede novembra letos. Gostovanje bomo zaključili s tematskim večerom, na katerem se bomo pogovarjali o kulturni dediščini v čebelarstvu in posebnostih čebelarjenja na Krasu. Podrobnosti o tem dogodku bodo objavljene na spletni strani Javnega zavoda Komenski Kras in Čebelarskega muzeja v Radovljici.

Comments are closed.