Razstava keramične skupine G12

Razstava keramične skupine G12

Videti je tako – to je razstava keramične skupine G12 in za vodstvo po razstavi je treba poiskati nekaj odgovorov na enostavna vprašanja: kdo so, kaj so in kaj hočejo G12? Skupina, ki jo sestavljajo Dani Žbontar, Marta Pavlinc, Karel Pavlinc in Lučka Šićarov, se je prvič predstavila ob osrednji razstavi XIII. mednarodnega ex-tempora keramike Piran 2012, naslednje leto so sledile razstave Hefest v gosteh v galeriji Fonticus v Grožnjanu na Hrvaškem ter Razlike in ponavljanje v Galeriji ljubljanske Ekonomske fakultete. Gre torej za znana imena, uveljavljene avtorje na področju oblikovanja v keramiki, ustvarjalce izgrajenega in prepoznavnega izraza, ki imajo za seboj vsak posebej v zadnjih desetletjih „triple double“ samostojnih, mednarodnih in skupinskih keramičnih razstav ter več mednarodnih priznanj in nagrad. G12 so, preprosto, v novejšem času edina keramična skupina v Sloveniji, in posledično tudi najboljša. Mimogrede – ali veste, kdo od naštetih je nosilec priznanja na prestižnem svetovnem tekmovanju na Japonskem? Točne odgovore lahko pošljete v elektronski obliki, srečni izžrebanec bo deležen nagrade presenečenja. V prid izboljšanju možnosti lahko sodelujete v anketi: menite, da gre tu za primer cyberlebrity-ja? Razlikujete umetnost dadaizma od umetnosti dataizma? Bi znali povezati kvantni vakuum z biofotoniko? Ste bili na energetskem čiščenju čaker za pretok denarja? Ali je koda lepa? Se nasmehnete v kamero, ko vas nalepka na ulici opomni, da ste snemani? No, glave si ravno ni treba beliti: v kolikor so odgovori nikalni, imate že nekaj skupnega s člani G12

Razstava keramične skupine G12

Dani Žbontar
(Brežice, 1957) je leta 1982 diplomirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Enoletni študij keramike, slikarstva in kiparstva je opravila leta 1979 na univerzi Mississippy, ZDA. Imela je vrsto samostojnih razstav in je sodelovala na številnih skupinskih predstavitvah. Živi in dela v Ljubljani
Marta Pavlinc
(Novo Mesto, 1952) je po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo likovno umetnost študirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Od leta 1975 do 1980 je delala kot likovna pedagoginja in se ukvarjala z grafičnim oblikovanjem. Z oblikovanjem keramike se ukvarja od leta 1980 dalje, v tem času je večkrat razstavljala samostojno in skupinsko. Je članica ULUŠUH-a in HDLU Istre, živi in dela v Padni (Sečovlje).
Karel Pavlinc
(Celje, 1950) je po študiju likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Ljubljani od leta 1973 do 1983 delal kot likovni pedagog. Z oblikovanjem keramike se ukvarja od leta 1980 dalje, v tem času se je na področju keramike izobraževal v Italiji, in imel več samostojnih in skupinskih predstavitev. Je član ULUPUH-a in HDLU Istre, živi in dela v Padni (Sečovlje).
Lučka Šićarov
(Ljubljana, 1958) je leta 1984 zaključila študij filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ukvarja se z oblikovanjem in poučevanjem keramike v različnih izobraževalnih institucijah. Od leta 1990 dalje je večkrat samostojno razstavljala in sodelovala na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani.

Zgibanka keramične skupine G12

Comments are closed.