RAZSTAVA karikatur Borisa Jukića v Šivčevi hiši v Radovljici

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Karikature Borisa Jukića, ki bo v četrtek, 11. avgusta 2016, ob 19. uri v Galeriji Šivčeva hiša.

Razstava bo na ogled do 11.septembra 2016.

Boris Jukić je med tistimi redkimi duhovitimi ustvarjalci, ki s pronicljivostjo duha bridko komentirajo slovensko stvarnost. V zadnjem obdobju je izostril fokus in do skrajnosti shematiziral like, minimiziral njihov dialog in komentarje. Razpoloženje njegovih likov se v “nulo“ sklada z narodnim značajem “tipičnih Slovencev”, ki nastopajo v njegovih kratkih zgodbah (v treh kadrih) in podobno pikro komentirajo svojo okolico kot maček Garfield. Jukić z minimalnimi likovnimi izraznimi sredstvi ustvari močan učinek. Svoje like umešča v absurdne položaje, ki bralce/gledalce “vsekajo” na koncu miselnega procesa, v smislu “Au, saj res!“ in sprožijo salve smeha.

 

Boris Jukić se je rodil leta 1950 v Radovljici. Diplomiral na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani leta 1979; leta 1986 je pridobil status samozaposlenega v kulturi in kot redni sodelavec začel objavljati v časopisu Delo. Od druge polovice 90-ih let pa vse do danes je objavil več kot 500 karikatur. Njegove trivrstične karikature so bile objavljene v edicijah časopisa Delo: v Sobotni prilogi, priloga Ozadja, na straneh, namenjenih kulturi, in v NeDelu. V določenem obdobju je risal karikature in likovne komentarje tudi za Gospodarski vestnik, v mladosti pa tudi za revijo Mladino in študentski časopis Tribuna.

Na razstavi, ki sta jo pripravili Barbara Boltar in Vesna Teržan (avtorica spremnega besedila k razstavi), bo prikazan ožji izbor originalnih risb kot tudi izbor objav na časopisnih straneh.

Comments are closed.