Obujanje spominov z radovljiškimi upokojenci

Mednarodni projekt diStory spodbuja Mestni muzej Radovljica k sodelovanju z javnostjo pri pridobivanju podatkov in gradiva iz radovljiške preteklosti. Z domačimi upokojenci smo se lepo ujeli. Zastavili smo delavnice, na katerih se srečujemo in pogovarjamo ob starih fotografijah. Glavna organizatorja sta gospoda Peter Ravnihar in Janez Žerovc. Doslej smo se srečali dvakrat in obujali spomine na naše mesto pred, med in po drugi svetovni vojni, na njegovo spreminjanje, na zanimive ljudi, ki jih ni več, na njihove dejavnosti.

Se še kdo spominja lesenih stopnic, ki so včasih vodile na železniško postajo, ali celo prejšnje stavbe postaje, ki je stala čez most proti Savi  pod Cesto svobode? Pa zasipanja struge Dovnice? Pa »Pankertgasse«, današnje Prešernove ulice? In osnovne šole, ki je bila v dveh stavbah (zdajšnja stavba ekonomske srednje šole in gimnazije ter stavba Posojilnice – »Čebelca«? Kdo vse je poučeval v teh šolah in kako lepo je na fotografijah spet srečati nekdanje sošolce!

Pa še, staro mesto Radovljica je dalo kar dva priznana operna pevca, Marcela Ostaševskega in Antona Orla! Da so bili v Radovljici v 18. in v 19. stoletju številni krojači, je v raziskavah odkrivala že muzejska kolegica Nadja Gartner Lenac, a njihova številčnost tudi pred drugo svetovno vojno ni bila nič manjša. Ljudje so si  še vedno ceneje dali izdelati obleko, kot da bi  kupili redko konfekcijsko. Drugače pa je bilo pri čevljarjih, saj so ti v času naših sogovornikov in še nekoliko prej čevlje bolj krpali, kakor da bi jih izdelovali, ker  je bila na Slovenskem že od 1911 prisotna ponudba Tovarne Peko iz Tržiča.

Radovljičane pozivamo, da se odzovejo na naša pisanja s svojimi spomini in da se udeležijo tudi naših srečanj. Septembra bomo z njimi nadaljevali v Domu upokojencev na Ljubljanski ulici št. 4 vsak drugi četrtek, ob 9. uri. Ob kavici, seveda!

Comments are closed.