Našli smo zaklad!

18. maja, na mednarodni dan muzejev, smo v Muzejih radovljiške prvič izvedli nov program, ki ga ponujamo zaključenim skupinam: Lov za zakladom!

Prvi so se na lov podali učenci 4. a razreda OŠ Antona Tomaža Linharta iz Radovljice. Na začetku je vsak učenec dobil svojo kuverto z namigom (uganko) in krenili so na pot. Ta jih je vodila preko parka, mestnega jarka, nazaj na trg, okrog cerkve … Po dobri uri hoje, medsebojnega usklajevanja in iskanja odgovorov so učenci prišli do zaklada, v katerem jih je čakalo sladko presenečenje.

Namen programa je učencem na zabaven in interaktiven način predstaviti staro mestno jedro Radovljice in njegovo zgodovino. Na poti jim vodnik razloži ključne dogodke v razvoju mesta in izpostavi nekatere arhitekturne značilnosti (šivan rob, zeleni kamen, meščanska hiša, nadstropni pomol …). Seznani jih s pomembnimi osebnostmi, ki so živele in delovale v Radovljici (Anton Tomaž Linhart, Cene Avguštin, Josipina Hočevar, Ivan Vurnik). Na razgledni točki se učenci seznanijo z geografsko lego, vmes pa si ogledajo tudi meščansko hišo iz 16. stoletja (danes muzej in galerija Šivčeva hiša) in spoznajo, kako je potekajo tedanje življenje (kuhinja, bivalna soba, kašča, delavnica).

Pri iskanju zaklada je nujno sodelovanje celotne skupine, saj se namigi tekom poti sestavljajo v celoto, ki vodi do cilja. Vodenje vključuje tudi dialog s prebivalci (»Vprašaj mimoidoče, katera je Linhartova hiša!«), štetje korakov, trkanje na vrata in elemente foto orientacije. Otroci se tako na igriv in nenavaden način seznanijo z dediščino in spoznajo mesto Radovljica nekoč in danes. Kdo pravi, da je učenje vedno dolgočasno?

Comments are closed.