Muzejske ustvarjalnice: Mandala

Danes je 20. marec – pomladno enakonočje ali astronomska pomlad. Enakonočje je astronomski pojav, ko sta dan in noč po celem svetu približno enako dolga (Sonce je navidezno točno nad ekvatorjem). Ljudje na Zemlji ga sprejemamo kot čas novega rojstva, ko se prebudimo iz zimske umirjenosti in postanemo bolj aktivni. Začenja se pomlad, rast novega, opuščanje starih navad in pripravljanje prostora za nove izzive. Dnevi bodo od zdaj naprej vsak dan malo daljši, tu je obdobje dela na vrtu, kmetje že sejejo zgodnja žita. 

Številni dan izkoristijo za meditacijo, čas posvetijo sebi, da se umirijo in povežejo z naravo. Ta povezava je od nekdaj zelo močna, saj se zavedamo svoje odvisnosti od zemlje, zato je prav, da ji namenjamo pozornost.

Delavnica ustvarjanja mandale v Čebelarskem muzeju

V Čebelarskem muzeju je trenutno gostujoča razstava Učilnica v naravi, Šolski vrt: včeraj, danes, jutri, njena avtorica je kustodinja Mateje Ribarič iz Slovenskega šolskega muzeja. Razstava je lep prikaz dela na vrtovih, spoznavanje rastlin, vrtnih živali, vrtnarskega orodja in povezave človeka z naravo. Decembra 2019 je omenjena kustodinja izvedla delavnico skupinske izdelave mandale kot počastitev zimskega solsticija in povezovanja v krogu življenja.

Zakaj mandala in kaj to sploh je?

Kaj sploh je mandala? Mándala je v prvotnih indijskih religijah pomenila predstavo celovitosti in celotne organiziranosti življenja, se pravi naše celotno življenje. Mandala je diagram – običajno neke vrste simetričen vzorec v krogu –, ki prikazuje naš odnos do neskončnega (presega naše telo in mišljenje). Krog je tudi pomemben simbol življenja – ponavljanje letnih časov in z njimi povezanih aktivnosti. Mandale najdemo skoraj povsod in imajo različne pomene ter namene: v različnih verovanjih (budisti jo uporabljajo za pomoč pri meditaciji), majevski in azteški koledarji so imeli obliko mandal, budistična arhitektura jih uporablja kot osnovo ali tloris za grajenje npr. templjev, v krščanstvu so lep primer mandal rozete cerkvenih oken …

Danes jo večina pozna predvsem po krožnih risbah, pogosto ponujenih v obliki pobarvank za odrasle in otroke. Filozofi ugotavljajo, da ima ustvarjanje mandal zdravilen učinek, ki odpravlja stres, hkrati pa kaže na notranje uravnoteženje človeka, povezavo uma in telesa.

Današnje enakonočje je torej odlična priložnost za povezavo z zemljo, naravo, umirjanje in iskanje ravnotežja, zato smo za vas pripravili naslednjo muzejsko ustvarjalnico: izdelajte svojo mandalo!

Izdelave se lahko lotite na različne načine. 

Lotite se skupinskega ustvarjanja mandal v naravi!Ena izmed njih je skupinska izdelava v naravi, pri kateri sodelujejo vsi člani družine. Naberite palice, kamne, storže, školjke (če ste doma ob morju), liste, veje, še kakšen kostanj, žir ali želod se sem ter tja najdejo pod listjem, in naredite skupinsko krožno sliko.

Če nimate možnosti izdelave v naravi, je tudi kuhinja enkraten prostor za ustvarjanje. Potrebovali boste:

  • malo trši list papirja (bel ali barven karton)
  • tekoče lepilo (uhu, mekol)
  • čopiče za nanašanje lepila
  • svinčnik, šestilo (po želji)
  • različna semena, ki jih uporabimo pri kuhanju: koruzna zrna (za pokovko ☺), ajdova kaša, prosena kaša, ječmen, ješprenj, riž, rdeča leča, kuskus, sončnična in bučna semena, bulgur, fižol v zrnju …
  • manjše kamenčke, vejice …

Na list papirja s šestilom ali svinčnikom začrtamo krog ali pa se izdelave lotimo svobodno. S čopičem ali tubo nanesemo plast lepila na sredino lista in nanj polagamo/stresamo semena, kamenčke in z njimi poskušamo ustvariti simetričen ali poljuben vzorec. Lepilo nanašamo postopno, da se nam ne bi sproti posušilo.

Ustvarjanje s semeni nas bo sprostilo – ste že kdaj poskusili, kako prijeten je občutek, ko potisnete roko med semena in vam ta spolzijo med prsti? Končen izdelek pa je vedno umetnina.

Mandalo lahko uokvirimo ali uporabimo za voščilnico – materinski dan je že skoraj pred vrati

Lahko pa svojo mandalo ustvarite tudi v kuhinji.

Svojo mandalo lahko ustvarite tudi v kuhinji, delavnica pa je primerna tako za otroke, kot tudi za odrasle.

Končni izdelki vedno navdušijo!

Končni izdelki vedno navdušijo!

Comments are closed.