Muzejske ustvarjalnice: MMM … medenjaki

Pred nami so oblačni dnevi. Ravno smo se navadili na prijetne spomladanske temperature in preživljanje večine dneva na prostem, a zdaj se spet umikamo v stanovanja. Vseeno si lahko ustvarimo prijetno vzdušje in toplino. Pripravimo si slastne medenjake! Zabavno, okusno in zdravo. Zdravo? Seveda. Medenjaki poleg medu vsebujejo še cimet in nageljnove žbice (klinčke), lahko pa tudi druge zdrave začimbe. Zraven si privoščimo še kozarec limonade in naš imunski sistem nam bo zelo hvaležen!

Cimet je ena najstarejših začimb, ki so jo uporabljali že 3000 let pred našim štetjem. Raziskave so pokazale, da cejlonski cimet deluje protivnetno, protimikrobno, protitumorno in dobro vpliva na srčno žilni ter imunski sistem. Proti prehladu in za krepitev odpornosti si pripravimo preprosto mešanico: 1 jedilna žlica medu, 1/3 čajne žličke cejlonskega cimeta in sok ¼ limone, vse skupaj zmešamo in uživamo preko dneva (seveda, če nismo alergični na katero od sestavin).

Nageljnove žbice ali klinčki so ravno tako znani kot prastara začimba. Vsebujejo veliko količino eteričnega olja, ki deluje razkuževalno, zato se ga pogosto dodaja v zobne paste, ustne vodice. Verjetno se še kdo spomni nasveta babic ali prababic ob zobobolu, naj z bolečim zobom ugrizne v klinček, ki umiri bolečino. Za peko pa običajno uporabljamo zmletega.

RECEPT:

Sestavine:

  • 450 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 1 zavitek vaniljevega praška
  • 50 gramov mletih mandljev ali lešnikov ali orehov 
  • 200 g medu (4–5 zvrhanih jedilnih žlic)
  • 2 jajci
  • 1 čž cimeta
  • ½ čz mletih klinčkov 
  • nastrgana lupinica ene limone
  • mleko (za premaz pred pečenjem, ni obvezno)

Presejemo vse praškaste sestavine, dodamo mlete mandlje, vaniljev sladkor, cimet, klinčke, naribano limonovo lupinico in dobro premešamo. Segrejemo med do tekočega stanja in dodamo razžvrkljani jajci. Vse skupaj vlijemo k suhim sestavinam, premešamo in zgnetemo v dobro gnetljivo testo. Testo zavijemo v folijo za živila in pustimo počivati čez noč v hladilniku. 

Preden ga razvaljamo, ga pustimo pol ure na sobni temperaturi, da se malo omehča. Razvaljamo ga na pomokani površini na debelino približno 3 mm in veselje izrezovanja likov se začne. Namesto z modelčki za piškote lahko z rokami oblikujemo kroglice, ki jih na pekaču sploščimo (pred peko premažemo z mlekom). 

Pečemo jih na peki papirju 12–15 minut na 180 °C. Po želji jih lahko okrasimo z glazuro (mešanica sladkorja v prahu in limonovega soka).

Pa dober tek in na zdravje!

Comments are closed.