Mednarodni dan muzejev 2015

Tudi letos so Muzeji radovljiške občine za mednarodni dan muzejev, ki je vsako leto 18. maja, pripravili nekaj zanimivih spremljevalnih dogodkov. Dogajanje se je začelo že 15. maja popoldne z brezplačnim vodenjem družin po zbirki Ilustracij v Šivčevi hiši, brezplačnim vodenjem po Čebelarskem muzeju in otvoritvijo otroških mizic za risanje in ustvarjanje. Vesel otroški vrvež se je razlegal po Radovljiški graščini.

Naslednji dogodki so sledili v nedeljo, 17. maja, – ob 10.00 je bila v Čebelarskem muzeju predstavitev krpanke z motiviko satnic. Prečudovito krpanko (quilt) je na pobudo Margarete Vovk Čalič iz Etno galerije Desetnica iz Kranja spomladi 2014 izdelalo 67 žensk iz 16 slovenskih krajev, med njimi tudi članice Sekcije za ročna dela »Čbele« pri Društvu upokojencev Radovljica, ki jo vodi ga. Jožica Zadravec. Krpanka je velika 210 x 230 cm. Sestavljena je iz 77 rožic v obliki šestkotnikov, ki spominjajo na satnice, iz kar 539 različnih bombažnih vzorcev blaga, izdelanega v nekdanji tovarni Tekstilindus Kranj, ki je žal, podobno kot mnogo drugih tekstilnih tovarn, že pred leti zaprla svoja vrata. Margareta Vovk Čalič nas je poučila o tem, kaj je krpanka in koliko skupnega truda je treba, da nastane takšen izdelek. V nadaljevanju so naše umetnice pokazale, kako se izdela rožica za pregrinjalo, izdelano v vzorcu Babičin vrt z uporabo starodavne tehnike ročnega šivanja po papirni osnovi, ki izvira iz Anglije in jo ženske po vsem svetu še danes uporabljajo za izdelavo krpank.

Sledilo je brezplačno vodenje po Čebelarskem muzeju, ki ga je izpeljala avtorica razstave kustosinja Ida Gnilšak, predstavila nam je svet čebel in postopek, kako je nastajala razstava. Ob 12. uri smo potrkali še na sosednja vrata Razstave o Antonu Tomažu Linhartu, kjer nam je skrivnosti svetovnega in slovenskega razsvetljenstva in vse o očetu slovenskega gledališča razodela soavtorica razstave in direktorica MRO Verena Štekar-Vidic. Brezplačno vodenje je potekalo še v kovaškem muzeju v Kropi, kjer je obiskovalce med žeblje in značilnosti kroparskega prebivalstva popeljala kustosinja Saša Florjančič.

Comments are closed.